Женската тенис асоциация WTA обяви класациите си за изминалата година, като немалък интерес предизвикаха категориите, които не са пряко свързани с резултатите в турнирите. Две рускини попаднаха в списъка на лауреатките, като отказалата се от спорта.

Елена Дементиева беше отличена като най-честната тенисистка, а Мария Шарапова донякъде очаквано се окичи с приза за най-стилна на корта и извън него или, казано с две думи - за модна икона.

Дементиева, която през октомври съобщи, че в края на сезона ще окачи екипа на пирона, получи първата награда в категорията за честна игра и поведение на корта и извън него. В продължение на цялата си кариера очарователната Елена се отличаваше със своята тактичност и сдържаност както по отношение на колегите си, така и със запалянковците и журналистите. Блондинката, която няма случай да се е забъркала в какъвто и да е скандал, получава приза за втори път.

Хората от WTA отбелязаха и изявите на Мария Шарапова, която тази година не блесна с нещо особено на корта, но за сметка на това постоянно се изявяваше извън него, в това число и като посланик на добра воля на ООН.

През отиващата си година тя посети и Чернобил, където се срещна с децата, пострадали при взрива на атомната електроцентрала там през 1986 година. Освен това Маша дари 250 000 долара лични средства на Програмата за развитие на ООН, допълва агенция "Новости".

Шарапова спечели и два приза, присъждани от запалянковците. Примата на световния тенис беше обявена за най-любимата състезателка и за най-стилната в света на тениса. Припомняме, че за най-добра тенисистка на WTA беше обявена Ким Клайстерс. Тя получи отличието, независимо че е трета в световната ранглиста след датчанката Каролин Вожнячки и рускинята Вера Звонарьова.