Жените инстинктивно избягват бащите си по време на овулация, когато е най-висока вероятността за зачеване, въпреки че търсят компанията на майките си, показа ново изследване.

Причините според изследователите са еволюционни, пише БГНЕС.

При женските екземпляри на други видове също е наблюдавано избягване на контактите с роднини от мъжки пол по време на периода на най-голяма плодовитост.

"Това поведение отдавна е обяснено като начин за избягване на кръвосмешението и свързваните с него негативни последствия", обясни водещият автор Дебра Либерман, професор от Университета на Маями.

"Но докато не проведохме нашето изследване, никой не знаеше, че подобно поведение се наблюдава и при жените".

Либерман и нейни колеги са изследвали записите на разговорите на 48 жени в репродуктивна възраст, като са отбелязвали датата и продължителността на всеки разговор с бащите и майките им по време на периода.

Жените са търсели разговори с бащите си около два пъти по-рядко през дните на овулацията и са затваряли два пъти по-бързо, ако те се обадят. Те обаче не са се опитвали просто да избегнат родителския контрол – в същото време е било далеч по-вероятно да се обадят на майките си. Изследването е публикувано в списание Psychological Science.