Скандал с българска следа тресе Италия. Поискаха оставката на италианския министър на културата заради награда, дадена на филм на режисьорката Мишел Бонев, съобщи тази сутрин бТВ.

Мотивът е, че върху него е бил упражнен натиск от страна на премиера Силвио Берлускони да даде такава награда.

Наградата Action for women на Съвета на Европа бе връчена през септември на официална церемония на 67-ото издание на кинофестивала във Венеция.

Самата Мишел Бонев (Драгомира Бонева) е скандална фигура в Италия. Носи се слух в публичното пространство, тя че поддържа близки отношения с директора на италианската държавна телевизия.

На връчването на въпросната награда, за която се твърди че е "изфабрикувана", беше и българска делегация, оглавявана от министъра на културата Вежди Рашидов. Опозицията в Италия обвинява правителството в Рим, че е поело разноските на българските представители, но италианският културен министър категорично отрече тези твърдения.

В същото време обаче италиански медии твърдят, че от българското културно министерство са им обяснили, че разходите на делегацията са били "за сметка на приемащата страна", тоест - на Италия.

Разследване на в. "168 часа" разкри, че самолетът на българската делегация е нает от частна италианска компания. Мишел Бонев е платила вечерята на делегацията, но няма данни да е плащала и самото пътуване, разкри още изданието.

Самият Вежди Рашидов е бил поканен от организаторите на филмовия фестивал. Това каза той по телефона за бТВ. Министърът твърди, че и българските данъкоплатци не са платили нищо за това пътуване. По думите му темата не касае него, а този, който в крайна сметка е платил за мероприятието.

"Когато ме канят на гости, аз не питам домакина дали има касова бележка за това, което ми е предложил", каза Вежди Рашидов. "Нито съм бил в журито, нито съм раздавал награди. Не ме интересува личният живот на хората", категоричен бе министърът на културата.