Силвио Берлускони похарчи 70 000 евро за нов пенис на римската статуя на бог Марс, която се намира пред офиса му в Рим, съобщи „Дейли Телеграф".

„Тази естетична хирургическа операция е проведена по прищявката на министър-председателя Берлускони", обяви Мануела Гизони от опозиционната Демократична партия.

3-метровата скулптура е от 175 г. преди Христа и стои до статуя на богинята Венера. Мраморният монумент е собственост на музея „Баните на Диоклециан", но е даден на заем и изложен пред „Палацо Чиги" пред централния офис на Силвио Берлускони в италианската столица.

Новият пенис е прикрепен към бог Марс с магнит, за да може да се махне лесно, ако в бъдеще статуята се реставрира по-обстойно.

Според италианския вестник „Ла Република" експерти са проучвали редица скулптури на голи мъже от същия период, за да определят точния размер на пенис протезата.

„Пенисът е направен прибързано, без да е съобразен с правилата на реставрацията, и сигурно ще бъде махнат, когато статуята се върне в музея", коментира изданието.

Освен пениса, Берлускони наредил и да бъдат възстановени по една липсваща ръка от Марс и Венера. Иначе пенисите са най-често липсващите части от римските скулптури, защото ги отчупват като сувенири или от прекалено чувство за морал.

Това е вторият път за последните две години, в който премиерът Берлускони е критикуван за неуместни действия спрямо художествени произведения.

През 2008 г. той нареди картина на венецианския майстор от 18-ти век Джанбатиста Тиеполо да бъде променена, защото стои точно зад него по време на пресконференции.

„Тази гола гърда, това зърно винаги попада в телевизионните кадри редом до премиера", оправда се говорителят на Берлускони тогава.