Приятели и колеги самоотвержено събират пари за лечението на актьора Андрей Баташов, който лежи от събота в тежко състояние в болница “Токуда”.

Той е изключително горд човек, който няма да приеме някой да плаща сметките дори когато от това зависи животът му. Това разказа един от близките до актьора, който в понеделник вечер ще отиде в благотворителното издание на “Байландо”.

Там се очаква да бъдат майката на Баташов Теодора и съпругата му Боряна, както и Орлин Горанов, Иван Лечев, Георги Христов, Велислава Дърева, Даниел Вълчев, Милен Велчев. Те ще са в публиката на предаването, което с нова телефонна линия ще набира пари за Андрей Баташов.

Участниците пък, които досега се състезаваха за оставане в “Байландо”, няма да се надпреварват за зрителски гласове, а ще пеят и танцуват на песни като “Моля се”, Candle in the wind, Show must go on и Shape of my heart.

“Инициативата е на Нова тв и “24 часа”. Откриваме DMS номер заедно с близките на Андрей. Линията най-вероятно ще остане отворена и след края надвучасовото предаване на живо”, каза главният редактор на “Байландо” Радо Тушев, за да се наберат повече средства.

Докато "Байландо" върви, Нова телевизия ще излъчи и репортажи с близки на Андрей хора.

Заради благотворителната кауза в шоуто ще се завърнат някои от отпадналите участници като Желяз Турлаков и Тени Омеде. Сред по-известните имена са Нели Рангелова, Вики от “Мастило”, Сантра и някоя от трупите на “Кралете на слънцето”.

Водещ на предаването е Георги Мамалев, който играе с Баташов в една от най-добрите постановки на Народния театър - Валпоне.

Друг близък до Андрей - композиторът и певец Михаил Белчев, е намерил други начини, за да помогне на актьора.

“Приятел на Андрей ми предложи да се включа, но шоуто не е за мен. Аз съм един от инициаторите да се направи банкова сметка, в която всеки да внесе колкото пари може”, разказа Белчев.

Вчера колегите от Нова българска медийна група публикуваха номера на сметката - виж долу, подкрепяйки кампанията на Ордена на рицарите тамплиери на Ерусалим - Велик Приорат България за спасяването на актьора.

“По време на ритуала в събота събрахме пари, които вече са внесени в болницата. Открили сме сметка, в която всички пари ще бъдат отчетени”, каза тамплиерът Румен Ралчев.

Михаил Белчев също е участвал и в молитвата на тамплиерите, която по негови думи извадила Баташов от комата.

Във всяка православна черква у нас с готовност енорийското духовенство може да отслужи маслосвет за скорошно оздравяване на Андрей, който, въпреки озадачаващото си членство в тамплиерския орден, в сърцето си е православен християнин, заявиха духовници, близо до Св. синод.

Маслосветът, или елеосвещението е едно от седемте тайнствана православното християнство, което по правило се извършва от седем свещеници.

С осветения след ритуала елей (олио или зехтин) тежко болният се помазва със специално молитвено последование. Безпокойството на православните духовници обаче идва от това, че ако болният е бил подлаган на друго религиозно тайнство, каквото се смята тамплиерското посвещение, резултатът няма да е в негова полза.

Спекулациите около здравословното мусъстояние на Андрей не спират, но лекари твърдят, че е абсурдно човек след седация да стане на крака и да разхожда по коридора. Иска ни се да е така, но това не отговаря на истината - актьорът е изваден от кома, контактен е, но продължава да бъде на системи, казаха запознати с лечението му медици.

Той обаче разпознава и контактува за кратко с майка си и близките приятели, които непрекъснато са в "Токуда".

Негови близки определят състоянието му като тежко, но стабилно. Той е с полиорганна недостатъчност с ненапълно издяснена етиология. Актьорът има сепсис, предизвикан от абсцеси в белия дроб, които са довели до общо отравяне и влошаване на функцията на черния дроб и бъбреците. Заради сепсиса в момента изобщо не може да се говори за каквато и да е хирургическа интервенция. Друг е въпросът дали случаят налага трансплантация на черен дроб, за каквато говорят прибързано и оттук - погрешно, казаха лекари, запознати със случая.

Според тях, ако се направи биопсия, тя ще даде отговори на много от въпросите около здравето на актьора. За да се поддържат функциите в организма му, всеки ден на Баташов се вливат специфични разтвори за венозно хранене и мощни имуностимулатори. Такова съвременно лечение излиза по няколко хиляди лева дневно извън клиничните пътеки.

Сметката за набиране на средства е разпространена до всички структури на НДСВ, които да даряват. В кампанията ще се включат и всички бивши жълти депутати.

БАНКОВА СМЕТКА В ЛЕВОВЕ

ИНВЕСТБАНК АД клон СОФИЯ 2

IBAN BG 40IORT80381000177901

BIC IORTBGSF

ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА АНДРЕЙ БАТАШОВ