Как известният британски поп певец Джеймс Блънт е предотвратил избухването на трета световна война през 1999 г., когато е бил капитан в британските части в Косово - за това разказва днешното издание на британския "Индипендънт".

Авторът на You're Beautiful Джеймс Блънт е бил командир на конвой на НАТО, който трябвало да превземе летището в Прищина. Преди британците обаче на летището пристигнали около 200 руски войници. Блънт разказва, че по радиостанцията получили заповед да превземат руските войници лично от главнокомандващия силите на НАТО Уесли Кларк.

"За щастие на линията се оказа командващият британските части генерал Майк Джексън, който каза, че няма да позволи на своите войници да започнат трета световна война, и ни нареди да обкръжим летището", посочва Блънт.

Певецът добавя, че и без тази намеса би отказал да изпълни заповедта на Уесли Кларк, който по-късно бе временно отстранен от длъжността върховен главнокомандващ на НАТО в Европа.

"Мисля, че всеки, който се обявява за война, е чудовище. Войната е страшна и не желая да говоря за това, което съм виждал", казва Джеймс Блънт.