Джордж Клуни заяви след разговор с президента на САЩ Барак Обама, че светът може да предотврати насилието покрай вота за независимост на Судан, без това да струва пари или човешки животи.

Холивудската звезда и активист призова и за повече превантивна дипломация от страна на Европа и за използването на "моркови" и "пръчки", за да се гарантира, че референдумът през януари ще премине мирно, пише БГНЕС.

Според Клуни, общите дипломатически усилия ще предотвратят конфликт без това да струва нищо. "Имаме 90 дни да направим това, не струва и цент, нито живота на американски войски. Това не е десен или ляв проблем", заяви Клуни след разговор с Обама в Овалния кабинет.

Клуни разказа за скорошното си посещение в Судан по-малко от три седмици след като президентът се намеси лично по време на дипломатическа среща на високо равнище за бъдещето на Судан в ООН в Ню Йорк на 24 септември.

На 9 януари Южен Судан ще гласува дали да се отдели от останалата част на страната, според предвиденото в мирното споразумение от 2005.

Аналитиците очакват избирателите да решат в полза на независимостта. Обама предупреди, че съдбата на милиони зависи от това, което се случва през идните дни, но може да се стигне до подновяване на насилието.

"Това, което ще се случи в Судан, е от значение за цяла Субсахарска Африка, както и за света".

Снимки: Getty Images/ Guliver