Джулиан Мур ще бъде отличена с награда на кинофестивала в Рим, който се открива този месец, съобщи Асошиейтед прес.

Артистичният директор на фестивала г-жа Пиера Детасис уточни, че Мур ще получи награда заради способността си да представя едновременно холивудското и независимото кино.

Освен това стана ясно, че Кийра Найтли, Ева Мендес и Арън Екхарт ще минат по червения килим, за да представят новите си филми.

Фестивалът ще продължи от 28 октомври до 5 ноември. Сред гостите му ще са също Джон Ландис - легендарният режисьор на "Блус бладърс", който ще представи новия си филм "Burke and Hare", и боливудската звезда Шах Рух Хан. Фани Ардан пък ще представи късометражен филм, посветен на общността на ромите.

Организаторите поясниха, че Найтли и Мендес ще представят драмата "Последната нощ" с участието на звездата от "Аватар" Сам Уъртингтън, докато Екхарт ще направи промоция на филма "Заешка дупка".

Двата филма са сред 16-те ленти, които ще участват в надпреварата на голямата награда на фестивала. В конкурсната програма е също "Портокали и слънчева светлина" - първият филм на Джим Лоуч, сина на британския режисьор Кен Лоуч, с участието на Емили Уотсън и Хюго Уивинг, познат от ролите си в "Матрицата" и "Властелинът на пръстените".

Джулиан Мур ще представи комичната драма "Децата са добре" с участието на Анет Бенинг и Марк Руфало.

Фестивалът ще отбележи 100-годишнината от рождението на Акира Куросава с прожекция на неговия филм "Рашомон" и 50-годишнината от създаването на филма на Федерико Фелини "Сладък живот" с представяне на негова реставрирана версия.