Малцина са благословените с чиста и привлекателна кожа.

Останалите още от младежките си години започват да се борят с неприятните следи, които растежът оставя върху кожата на лицето, пише lekar.bg.

Един от най-честите белези са комедоните, които на разговорен език наричаме черни точки.

Черните точки по кожата на лицето се появяват в резултат на натрупване в епидермиса на мастен секрет, който си взаимодейства с прах и мръсотия от околната среда.

Образуването на черни точки може да доведе до затваряне на каналите на мастните жлези, разположени на лицето, като често в следствие на това се появяват акне или други кожни проблеми.

Именно поради това е важно към появата на комедони да се подходи с нужното внимание и да се положат необходимите усилия за тяхното своевременно отстраняване.

Първото условие за успешното отстраняване на черните точки е лицето да се измива редовно. Посредством измиването прахта и замърсяванията се отстраняват, а заедно с тях се премахват и мъртвите епидермални клетки.

Важно е внимание да се обърне и на използваната козметика. В някои случаи черните точки се появяват и в следствие на използването на конкретни козметични продукти, както и на злоупотребата с фондьотен и пудра, които затрудняват „дишането” на кожата на лицето.

Когато се пристъпи към премахване на черните точки, важно е това да стане внимателно, без да се нарани кожата и да се раздразни епидермисът, и в същото време ефикасно.

Най-честно премахването на черни точки става посредством изстискването им с пръсти. Добре е обаче преди да се приложи този метод, да се направи компрес или парна или водна баня, което ще направи кожата на лицето податлива на подобна манипулация.
Пръстите на ръцете също трябва да са предварително подготвени. Става дума за това да бъдат почистени със спиртен разтвор.

След като черните точки са изстискани, препоръчително е да се постави успокояваща маска върху лицето, която да спомогне за по-бързото възстановяване на кожата след процедурата.

Не бива и да се прекалява с изстискването. Добре е не по-често от три пъти месечно да почиствате лицето си от появилите се комедони.