Подсъдимият като шеф на наркогрупа Златомир Иванов- Баретата е дарявал пари за деца на загинали полицаи. Това разказа вчера пред Софийския градски съд председателят на Съюза на бившите барети Николай Тодоров, цитиран от сайта "Всеки ден".

Според свидетеля Златко Баретата бил изключителен професионалист и много съвестен като командос в Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). “Не зная за негови криминални прояви, бяхме заедно в отряда, а след това идваше редовно на събиранията на Съюза на бившите барети. Зная, че се занимава с охранителна дейност и хазарт, има казина”, каза Тодоров.

Баретата напуснал СОБТ в началото на 90-те години солидарно заедно с още 18 барети и командира на отряда.

Другите явили се вчера свидетели твърдо отричали показанията си от досъдебната фаза. Те никога не били разпространявали наркотици или ако са го правили, това е било преди, а вече са чисти. Някои твърдели, че са били принуждавани от полицаите да твърдят неверни неща. Като например 18-годишна ученичка, която заявила, че разследващите я накарали да каже, че тя и приятелят й, подсъдим по делото, пласирали дрога.

Златко Баретата и още 20 души са подсъдими за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Срещу Иванов има обвинение и за това, че е поръчал убийството на пернишкия наркодилър Румен Стефанов-Алф. Няколко от членовете на Фирмата на баретата, сред които най-близките му хора - Антон Савов-Мамата и Мартин Станков-Рашо се издирват.