Американската актриса Миа Фароу в понеделник ще свидетелства, че Наоми Кембъл е назовала либериеца Чарлс Тейлър като мъжа, който изпратил като подарък необработени диаманти в стаята на супермодела през 1997, според документи на съда.

Бившият агент на Фароу и Кембъл Карол Уайт ще застане пред съда за военни престъпления срещу бившия президент на Либерия в Хага, оспорвайки свидетелските показания на супермодела, че не е знаела кой й е изпратил среднощния подарък. Трите жени и Тейлър са присъствали на благотворителна вечеря, давана от тогавашния президент на Южна Африка Нелсън Мандела през септември 1997, след която двама мъже донесли пакет с диаманти в стаята на Кембъл в къща за гости. Фароу е разказала пред прокурорите, че Кембъл е разказала за подаръка на сутринта.

“Разказа ни, че е била събудена посред нощ от почукване на вратата й, тя я отворила и видяла двама или трима мъже... които й предали огромен диамант, за който й казали, че е от Чарлс Тейлър“, се посочва в изявление на актрисата.

Кембъл заяви пред специалния трибунал за Сиера Леоне в четвъртък, че мъжете й дали торбичка с “мръсно изглеждащи камъни“, които южноафриканската полиция е определила като необработени диаманти. Но тя настоя, че не е знаела от кого е подаръкът, въпреки че “предположила“, че това е Тейлър. Уайт също ще оспори тази версия, заявявайки пред прокурорите, че е чула Тейлър да обещава на бившето й протеже подарък диаманти. “Бе организирано така, че да изпрати няколко мъже с подаръка“, според записките от разпит, осъществен от обвинителите с Уайт през май.

Когато пратката пристигнала, Уайт си помислила, че Кембъл е разочарована, защото си е мислела, че ще получи огромен блестящ диамант, а тези изглеждали като прозрачен кварц“. 62-годишният Тейлър е под съд за предполагаемата му роля в гражданската война в Сиера Леоне от 1991-2001, жертви на която станаха около 120 000 души.