Сашка Васева подкрепи гей парада с две песни, както и другите певици Мария Илиева, Нети и Деница от “Мюзик айдъл”. “Реших да се включа, защото в нашите среди почти всички са обърнали резбата”, призна пред “Труд” Сашка и добави:

“Аз не съм гейка, но ги харесвам. Може би и покрай моята дуетна половинка Екстрийм. Падам си по обратните заради тяхната душевност. Разбрах го, когато бях при Емил Димитров. Той беше фин човек. Но обичам да правя любов само с мъже”, завърши Сашка Васева.

“Да прегърнем и насърчим толерантността”, казва в изявление за медиите посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик и добавя: “Президентът Обама обяви юни за месец на хомосексуалността, бисексуалността и транссексуалността в Америка. Парадът на гордостта в София, който ще се проведе на 26 юни, представлява възможност за издигане на важната кауза за премахване на дискриминацията въз основа на сексуална ориентация или полова идентичност.

Приемането на различията, насърчаването на толерантността и борбата с предубежденията са в основата на зачитането на фундаменталните права на човека”. Светият синод обаче призова да се забрани “тази публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях”, изявата на който нарушава правата на членовете на Българската православна църква.