За 11-та поредна година HBO е телевизионната мрежа, която получи най-много номинации (общо 18) за наградите „Златен глобус”. Номинациите бяха обявени на 15 декември 2011 г. в Лос Анджелис.

Минисериалът "Милдред Пиърс" води сред оригиналните продукции на НВО с 4 номинации, непосредствено следван от мегапродукцията "Престъпна империя", който в момента се излъчва по филмовия канал всеки понеделник от 21:05, и филмите Cinema Verite и Too Big to Fail с по 3 номинации.

Наградите „Златен глобус” ще бъдат връчени на 15 януари 2012 г. в "Бевърли Хилтън", Лос Анджелис (в нощта на 15 срещу 16 януари, неделя срещу понеделник от 03:00 българско време). Водещ на церемонията ще бъде комикът Рики Джервейс, който въпреки хапливият си език от миналогодишното издание на наградите, тази година отново е избран за водещ на събитието.

За трета поредна година уебсайтът на HBO ще осигурява новини в реално време непосредствено преди и по време на церемония по връчване на наградите „Златен глобус”!

На (страницата ще бъде активна на 15 януари 2012 г.) ще можете да намерите повече информация за историята на наградите, за номинираните, за звездите и продукциите, а непосредствено преди и по време на прякото излъчване по HBO, ще научите най-интересните факти от червения килим, за галавечерта и за победителите, които можете да коментирате или да споделите директно с приятелите си в най-популярните социални мрежи като Facebook и Twitter.

Запис на церемонията по връчване на 69-тите награди „Златен глобус” със субтитри на български език ще можете да гледате на 21 януари, събота от 19:00 само по HBO.

Наградите „Златен глобус” са едно от най-важните събития във филмовата и телевизионната индустрия, наред с наградите „Оскар” и „ЕМИ”. Наградите „Златен глобус” са смятани за основен ориентир за разпределението на наградите "Оскар".

18-те номинации за 69-тото издание на наградите „Златен глобус”, които HBO получи в Лос Анджелис на 15 декември 2011 г. включват:


4 номинации за "Милдред Пиърс" - за най-добър минисериал или телевизионен филм, за най-добра актриса в минисериал или телевизионен филм (Кейт Уинслет), за най-добра актриса в поддържаща роля в минисериал, сериал или телевизионен филм (Ивън Рейчъл Ууд) и за най-добър актьор в поддържаща роля в минисериал, сериал или телевизионен филм (Гай Пиърс).

3 номинации за "Престъпна империя" - за най-добър драматичен телевизионен сериал, за най-добър актьор в драматичен телевизионен сериал (Стив Бушеми) и за най-добра актриса в поддържаща роля в сериал, минисериал или телевизионен филм (Кели Макдоналд).

3 номинации за "Cinema Verite" - за най-добър минисериал или телевизионен филм, за най-добра актриса в минисериал или телевизионен филм (Даян Лейн) и за най-добър актьор в поддържаща роля в минисериал, сериал или телевизионен филм (Тим Робинс).

3 номинации за "Too Big to Fail" - за най-добър минисериал или телевизионен филм, най-добър актьор в минисериал или телевизионен филм (Уилям Хърт) и за най-добър актьор в поддържаща роля в минисериал, сериал или телевизионен филм (Пол Джиамати).

2 номинации за "Просветлена" - за най-добър комедиен сериал или мюзикъл и за най-добра актриса в комедиен сериал или мюзикъл (Лора Дърн).

2 номинации за "Game Of Thrones" – за най-добър драматичен телевизионен сериал, за най-добър актьор в поддържаща роля в сериал, минисериал или телевизионен филм (Питър Динклидж).

1 номинация за "Увиснал" в категорията най-добър актьор в комедиен сериал или мюзикъл (Томас Джейн).

Оригиналните продукции на HBO спечелиха 19 награди „ЕМИ” през септември 2011 г., а сега отново можем да стискаме палци, защото филми и оригинални продукции на HBO, като Game Of Thrones, „Престъпна империя”, „Милдред Пиърс”, „Просветлена”, „Увиснал”, Cinema Verite и Too Big To Fail са сред оригиналните HBO продукции, събрали общо 18 номинации за 69-тата церемония на наградите „Златен глобус”.

За наградите „Златен глобус”

Най-бързо разрастващата се програма за награди в света, връчването на наградите „Златен глобус ®”, е изпълнено със звезди тричасово шоу, в което се представят филмови клипове и звезди от някои от най-значимите игрални филми и телевизионни програми на годината. В продължение на повече от 60 години Холивудската асоциация за чуждестранна преса ® отдава почит на изключителните постижения в киното и телевизията, превръщайки наградите „Златен глобус ®” в една от малкото церемонни, които покриват едновременно и двете индустрии.

Основана през 40-те години на XX век по време на Втората световна война, Холивудската асоциация за чуждестранна преса (HFPA®) първоначално е включвала малък брой чуждестранни журналисти, базирани в Лос Анджелис, които искали да свържат международната общност с Холивуд и да осигурят на хората възможност чрез киното да спрат да мислят за трудностите от войната. Шейсет и девет години по-късно, членовете на HFPA® са представители на 55 държави с 250 милиона читатели в някои от най-престижните издания в световен мащаб. Всяка година организацията провежда третото най-гледано телевизионно шоу за връчване на награди, „Златния глобус ®", което е дало възможност на организацията да дари повече от 12 милиона долара за благотворителност и стипендиантски програми в областта на развлекателната индустрия.

Днес „Златният глобус ®” е единственото телевизионно шоу за връчване на награди, което комбинира интимността и спонтанността на едно събитие за няколкостотин от най-добрите представители на кино и ТВ индустрията с драмата и очакването на живото събитие, излъчвано в световен мащаб. По време на предаването, звезди, журналисти и гости се сливат безпроблемно с обикновените хора, придавайки на шоуто дух на неофициалност и небрежна елегантност, и превръщайки го в място, където всичко може да се случи – и най-често се случва. Печелившите добронамерено показват задните си части на публиката (Джак Никълсън през 1999г.), трябва да бъдат издърпвани насила от банята (Кристин Лати през 1998г.), или да подаряват наградата си (Винг Раймс подари статуетката си на своя идол Джак Лемън през 1998г.). Но въпреки цялата освободеност и забавлението, наградите постепенно са добили голяма значимост от скромното си начало до днес, достигайки до международна телевизионна аудитория от 250 000 000 зрители.

Пълен списък на номинираните за 69-те награди „Златен глобус” по категории:

1. Награда за цялостно творчество "Сесил Б. Де Мил"

Морган Фрийман

2. Най-добър драматичен филм

Потомците / The Descendants

Южнячки / The Help

Изобретението на Хюго / Hugo

Мартенски дни / The Ides Of March

Кешбол / Moneyball

Боен кон / War Horse

3. Най-добра актриса в драматичен филм

Глен Клоу – Албърт Нобс / Albert Nobbs

Виола Дейвис – Южнячки / The Help

Руни Мара – Милениум 1: Момичето с татуирания дракон / The Girl With The Dragon Tattoo

Мерил Стрийп – Желязната лейди / Iron Lady

Тилда Суинстън – Трябва да си поговорим за Кевин / We Need To Talk About Kevin

4. Най-добър актьор в драматичен филм:

Джордж Клуни – Потомците / The Descendants

Леонардо ДиКаприо – Дж. Едгар / J. Edgar

Михаел Фасбендер – Срам / Shame

Райън Гослинг – Мартенски дни / The Ides Of March

Брад Пит – Кешбол / Moneyball

5. Най-добра комедия или мюзикъл:

50/50

Артистът / The Artist

Шаферки / Bridesmaids

Полунощ в Париж / Midnight In Paris

Моята седмица с Мерилин / My Week With Marilyn

6. Най-добра актриса в комедия или мюзикъл:

Джоди Фостър – Касапница / Carnage

Чарлийз Терон – Млади възрастни / Young Adult

Кристън Уийг – Шаферки / Bridesmaids

Мишел Уилямс – Моята седмица с Мерилин / My Week With Marilyn

Кейт Уинслет – Касапница / Carnage

7. Най-добър актьор в комедия или мюзикъл:

Жан Дьожарден – Артистът / The Artist

Брендън Глийсън – Пазачът / The Guard

Джоузеф Гордън-Левит – 50/50

Райън Гослинг – Оглупели от любов / Crazy, Stupid, Love.

Оуен Уилсън – Полунощ в Париж / Midnight In Paris

8. Най-добър анимационен филм:

Приключенията на Тинтин / The Adventures Of Tintin

Тайните служби на Дядо Коледа / Arthur Christmas

Колите 2 / Cars 2

Котаракът в чизми / Puss In Boots

Ранго / Rango

9. Най-добър чуждоезичен филм:

Цветята на войната / The Flowers Of War (Китай)

В страната на кръв и мед / In The Land Of Blood And Honey (САЩ)

Момчето с колелото / The Kid With A Bike (Белгия)

Надер и Симин: Раздялата / A Separation (Иран)

Кожата, в която живея / The Skin I Live In (Испания)

10. Най-добра поддържаща актриса в игрален филм:

Беренис Бежо – Артистът / The Artist

Джесика Частейн – Южнячки / The Help

Джанет МакТиър – Албърт Нобс / Albert Nobbs

Октавия Спенсър – Южнячки / The Help

Шайлин Удли – Потомците / The Descendants

11. Най-добър поддържащ актьор в игрален филм:

Кенет Брана – Моята седмица с Мерилин / My Week With Marilyn

Албърт Брукс – Drive: Живот на скорост / Drive

Джона Хил – Кешбол / Moneyball

Виго Мортенсен – Опасен метод: Фройд и Юнг / A Dangerous Method

Кристофър Плъмър – Новаци / Beginners

12. Най-добър режисьор на филм:

Уди Алън – Полунощ в Париж / Midnight In Paris

Джордж Клуни – Мартенски дни / The Ides Of March

Мишел Хазанавичус – Артистът / The Artist

Александър Пейн – Потомците / The Descendants

Мартин Скорсезе – Изобретението на Хюго / Hugo

13. Най-добър сценарий на филм:

Мишел Хазанавичус – Артистът / The Artist

Нат Факсън, Александър Пейн, Джим Раш - Потомците / The Descendants

Джордж Клуни, Грант Хеслов, Бо Уилимон - Мартенски дни / The Ides Of March

Уди Алън – Полунощ в Париж / Midnight In Paris

Арън Соркин, Стивън Зейлиън - Кешбол / Moneyball

14. Най-добра оригинална музика (саундтрак):


Людовик Бусе - Артистът / The Artist

Абел Корженьовски - W.E.

Трент Резнър и Атикъс Рос - Милениум 1: Момичето с татуирания дракон / The Girl With The Dragon Tattoo

Хауърд Шор - Изобретението на Хюго / Hugo

Джон Уилямс - Боен кон / War Horse

15. Най-добра оригинална песен:

"Hello Hello" – Гномео и Жулиета / Gnomeo & Juliet
Музика: Елтън Джон
Текст: Берни Таупин

"Keeper, The" – Проповедникът с картечница / Machine Gun Preacher
Текст & музика: Крис Корнъл

"Lay Your Head Down" – Албърт Нобс / Albert Nobbs
Музика: Брайън Бърн
Текст: Глен Клоуз

"Living Proof, The" – Южнячки / The Help
Музика: Томас Нюман, Мери Джей Блайдж, Хърви Мейсън Джуниър и Деймън Томас
Текст: Мери Джей Блайдж, Хърви Мейсън Джуниър и Деймън Томас

"Masterpiece" – W.E.
Текст & музика: Мадона, Джули Фрост и Джими Хари

16. Най-добър драматичен телевизионен сериал:

Зловеща семейна история / American Horror Story

Престъпна империя / Boardwalk Empire - Оригинална продукция на HBO

Шеф / Boss

Game Of Thrones - Оригинална продукция на HBO

Родина / Homeland

17. Най-добра актриса в драматичен телевизионен сериал:

Клер Дейнс – Родина / Homeland

Мирей Инос – Убийството / The Killing

Джулиана Маргулис – Добрата съпруга / The Good Wife

Маделин Стоу – Отмъщение / Revenge

Callie Thorne – Необходима грубост / Necessary Roughness

18. Най-добър актьор в драматичен телевизионен сериал:

Стив Бушеми – Престъпна империя / Boardwalk Empire - Оригинална продукция на HBO

Брайън Крeнстън – В обувките на Сатаната / Breaking Bad

Келси Грамър – Шеф / Boss

Джеръми Айрънс – Борджиите / The Borgias

Деймиън Люис – Родина / Homeland

19. Най-добър телевизионен сериал - комедия или мюзикъл

Просветлена / Enlightened - Оригинална продукция на HBO


Епизоди / Episodes

Веселие / Glee

Съвременно семейство / Modern Family

Ново момиче / New Girl

20. Най-добра актриса в телевизионен сериал - комедия или мюзикъл:

Лора Дърн – Просветлена / Enlightened - Оригинална продукция на HBO

Зоуи Дешанел – Ново момиче / New Girl

Тина Фей – Рокфелер плаза 30 / 30 Rock

Лора Лини – Голямата промяна / The Big C

Ейми Поулър – Паркове и отдих / Parks And Recreation

21. Най-добър актьор в телевизионен сериал - комедия или мюзикъл:

Алек Болдуин – Рокфелер плаза 30 / 30 Rock

Дейвид Духовни – Секс до дупка / Californication

Джони Галеки – Теория на големият взрив / The Big Bang Theory

Томас Джейн – Увиснал / Hung - Оригинална продукция на HBO

Мат ЛеБланк – Епизоди / Episodes

22. Най-добър мини сериал или телевизионен филм
:


Cinema Verite - Оригинална продукция на HBO

Абатство Даунтън / Downton Abbey (Masterpiece)

Репортерите / The Hour

Милдред Пиърс / Mildred Pierce - Оригинална продукция на HBO

Too Big To Fail - Оригинална продукция на HBO

23. Най-добра актриса в мини сериал или телевизионен филм:

Ромола Гарай – Репортерите / The Hour

Даян Лейн – Cinema Verite - Оригинална продукция на HBO

Елизабет МакГъвърн – Абатство Даунтън / Downton Abbey (Masterpiece)

Емили Уотсън – Appropriate Adult

Кейт Уинслет – Милдред Пиърс / Mildred Pierce - Оригинална продукция на HBO

24. Най-добър актьор в мини сериал или телевизионен филм:

Хю Бонвил – Абатство Даунтън / Downton Abbey (Masterpiece)

Идрис Елба – Лутър / Luther

Уилям Хърт – Too Big To Fail - Оригинална продукция на HBO

Бил Най – Страница 8 / Page Eight

Доминик Уест – Репортерите / The Hour

25. Най-добра поддържаща актриса в сериал, мини сериал или телевизионен филм:

Джесика Ланг – Зловеща семейна история / American Horror Story

Кели МакДоналд – Престъпна империя / Boardwalk Empire - Оригинална продукция на HBO

Маги Смит – Абатство Даунтън / Downton Abbey (Masterpiece)

София Вергара – Съвременно семейство / Modern Family

Ивън Рейчъл Ууд – Милдред Пиърс / Mildred Pierce - Оригинална продукция на HBO

26. Най-добър поддържащ актьор в сериал, мини сериал или телевизионен филм:

Питър Динклидж – Game Of Thrones - Оригинална продукция на HBO

Пол Джамати – Too Big To Fail - Оригинална продукция на HBO


Гай Пиърс – Милдред Пиърс / Mildred Pierce - Оригинална продукция на HBO

Тим Робинс – Cinema Verite - Оригинална продукция на HBO

Ерик Стоунстрийт – Съвременно семейство / Modern Family