Една от най-големите родни банди представи страната ни на литовския “Klaipeda Castle Jazz Festival”.

Акага са единствената българска група, взела участие в 20-годишното юбилейно събитие, откривайки втората вечер на фестивала на 7-ми юни.

След тях на сцената излизат групи от ранга на световноизвестните германци JAZZANOVA, Sheila Raye Charles & Kongas, както и легендарната саксофонистка Candy Dulfer, която е свирила и записвала с Prince, Van Morrison, Maceo Parker, Alan Parsons и Pink Floyd.



Това е второто посещение на Акага в Литва, като през 2012 г. също изнасят концерт на 18-тия пореден “Klaipeda Castle Jazz Festival”. Историята на фестивала е започва през 1994 г., а оттогава в него са участвали имена като Billy Cobham, Maynard Ferguson, Mike Mainieri, Nikki Yeoh, Jazzanova, Candy Dulfer и много други. Провежда се всяка година в близост до останките на Мемелбургския замък, до Балтийско море в Литва и обичайно продължава цяла вечер с общи импровизации и джемсешъни.



Акага са една от най-известните групи в България, с голяма история и огромен опит както в концертните, така и в студийните изпълнения и неслучайно са единствените български музиканти, поканени на литовския фестивал. В продължение на няколко години приоритет за формацията е концертната дейност извън България, най-вече в Скандинавието. Тази година бандата от Монте Мюзик издаде “100% FUNK” с Lexus и с нетърпение очакваме новото им парче.