„25 години свободна България” – под това мото ще премине третият сезон на една от най-популярните и обичани кампании на Българската национална телевизия – „Пътуващо лятно кино с БНТ 1”.

Инициативата за възстановяване на изчезващите летни кина, която обикаля цяла България с прожекции на открито, тази година е посветена на годишнината от началото на българския преход към демокрация и свободно гражданско общество.

Основната селекция е направена в подкрепа на Националната кампания „25 години свободна България” и включва режисьорските дебюти на Явор Гърдев, Валери Йорданов и Иван Владимиров, Константин Божанов, Виктор Чучков, Зорница София и Драгомир Шолев.

Филмите, които зрителите ще могат да видят в киното под звездите, са „Дзифт”, „Кецове”, „Аве”, „Тилт”, „Мила от Марс”и „Подслон”. „Дзифт” на режисьора Явор Гърдев ще открие сезона на Лятната естрада в Борисовата градина в София. Прожекцията на открито е на 3 юли от 20:30 часа, а входът е свободен за всички.

Освен нея, ще има и две паралелни програми. Първата от тях е „Златната класика”, в която са незабравимите „Деца играят вън”, „Комитски времена”, „Баш майстора”, „Опасен чар” и „Баща ми бояджията”.

В другата селекция са най-новите документални заглавия на БНТ - „Стоичков”, разказващ за легендата на българския футбол; „Златното сърце на София”, посветен на 90-годишнината на храм-паметника „Св. Александър Невски”; „Гласът, който моли Бога за България”, в памет на големия Борис Христов, както и „Живот почти прекрасен”, филм-портрет на трима братя от сложна социална среда. Филмите ще бъдат прожектирани при закриването на пътуващото лятно кино.

Лятното кино ще посети общо 23 населени места между 3 и 31 юли. Това са: Трън, Радомир, Бобовдол, Земен, Брезник, Павел Баня, Стрелча, Калофер, Хисаря, Първомай, Дряново, Стражица, Търговище, Карнобат, Ямбол, Нова Загора, Гурково, Харманли, Eлхово, Тополовград, с. Граматиково и Малко Търново. Закриването на сезона по традиция ще е в Созопол, по време на Празниците на изкуствата „Аполония” (1, 3 и 4 септември).

„Кампанията на БНТ има ясна и силна мисия – да спасим летните кина от изчезване и да популяризираме българското кино. Тази година обръщаме поглед към изминалите 25 години, за да си припомним чрез филмите колко много се промени нашия живот, как въпреки трудностите българите взеха в ръце съдбата си и станаха по-свободни”, заяви Йоана Левиева-Сойър, продуцент „Специални проекти” в БНТ 1.

Заедно с Лятното кино, тази година ще пътува и детска библиотека. Всеки, който пожелае, ще може да размени любимата си детска или юношеска книга за нова.

Националната кампания на Българската национална телевизия за възстановяване на изчезващите летни кина в България започна през 2012-та година. Тя получи подкрепата на общините, безпрецедентен обществен отзвук и престижните награди Eventex Awards България и Eventex Awards International 2013.

Пътуващото лятно кино измина 10 000 километра, над 50 000 души гледаха 64 прожекции под открито небе. Кампанията на БНТ вдъхнови 15% от кметовете на местните общини да възстановят летните кина.

Най-активни от тях бяха Карлово, Поморие, Нови Пазар, Велико Търново, Елена, Перник и Белово. Карлово е единственият град, в който киното бе изцяло възстановено с доброволческите усилия на гражданите.

МАРШРУТ

3 юли, четвъртък – София - Откриване – Лятната естрада в Борисовата градина
6 юли, неделя – Трън
7 юли, понеделник – Радомир
8 юли, вторник – Бобовдол
9 юли, сряда – Земен
10 юли, четвъртък – Брезник
13 юли, неделя – Павел Баня
14 юли, понеделник – Стрелча
15 юли, вторник – Калофер
16 юли, сряда – Хисаря
17 юли, четвъртък – Първомай
19 юли, събота – Дряново
20 юли, неделя – Стражица
21 юли, понеделник – Търговище
22 юли, вторник – Карнобат
23 юли, сряда – Ямбол
24 юли, четвъртък – Нова Загора
26 юли, събота – Гурково
27 юли, неделя – Харманли
28 юли, понеделник – Eлхово
29 юли, вторник – Тополовград
30 юли, сряда – с. Граматиково
31 юли, четвъртък – Малко Търново