Съдът в Париж отхвърли обвинението срещу американския музикант Боб Дилън за подбуждане на омраза след интервю, в което тoй сравнява хърватите с нацисти.

"Ако носите в кръвта си Ку-Клукс-Клан, то чернокожите могат да го почувстват, дори и днес, също както евреите могат да почувстват нацистката кръв или сърбите – хърватската", каза Дилън в интервю пред списание "Ролинг Стоун" през 2012 г.

Неговите коментари, които бяха отговор на въпрос за расовите отношения в САЩ, възмутиха хърватите. Това принуди организация, представляваща хърватската общност и институции във Франция /CRICCF/ да подаде официална жалба.

Съдебното разследване по случая започна през ноември, същият месец, в който на Дилън му бе присъден ордена на Почетния легион от френската министърка на културата Орели Филипети.



Делото беше отхвърлено на основание, че 72-годишният музикант не е дал съгласието си неговите коментари да бъдат публикувани във френското издание на "Ролинг Стоун", съобщава "France 24".

Вместо това съдията нареди пред съда да се изправи управителят на френското списание. Ако бе осъден, Дилън можеше да получи максимална присъда от една година затвор и глоба в размер на 45 000 евро.

Етническите хървати и сърби са участвали в ожесточени войни след разпадането на Югославия по време на войната 1991-1995, която отне живота на около 20 000 души.

Нацистките теми са много чувствителни в Хърватия, където прохитлеристкият усташки режим убива хиляди сърби, евреи, роми и антифашистки хървати по време на Втората световна война, пише БГНЕС.