И утре предложенията на филм феста имат с какво да ни изкушават, включително и една премиера - документалния филм на Светослав Овчаров както и филм на Анджей Вайда.

От 18.30 часа в програмата „Кино и вино“ в кино „Люмиер“ ви очаква филма „Едит Пиаф: Живот в розово”. Кино творбата на режисьора Оливие Даан разказва за живота на прочутата френска изпълнителка. Майка ù е алкохолизирана улична певица, а баща ù – цирков артист. Когато е на 20 години, Едит (Марион Котияр, отличена с „Оскар” за ролята) пее по улиците и е забелязана от собственик на клуб, който наскоро след това е убит. Тя започва да взима уроци по пеене от музикант, а той отваря пред нея вратите на концертните зали. Пиаф бързо става популярна. През целия ù живот нейни постоянни спътници са алкохолът и сърдечните драми. Любовта ù с Марсел Сердан завършва трагично с неговата смърт, а Едит загубва и единственото си дете, но въпреки това изпява своята емблематична песен „Не съжалявам за нищо”.

От 21.00 часа е прожекцията на „Огнярът“ на Алексей Балабанов. В по-добри времена якутският огняр Иван Скрябин се е радвал на звездна кариера – бил е сапьор по време на войната в Афганистан, герой на СССР, майор с множество медали на гърдите. Сега обаче, пенсиониран заради жестока контузия, напуснат от съпругата си и преживяващ с мизерната си заплата, той обитава своето работно място – огромното подземно мазе на фабриката, където поддържа пещите денонощно.

В 18.00 часа в Дома на киното можете да гледате „Веднъж“ на Джон Карни. Историята - по улиците на Дъблин изморен уличен музикант се сприятелява със забавна чешка имигрантка. Той страда заради разбитото си сърце и потиснатите си амбиции; тя се изхранва като чистачка и е порядъчно дръзка.

В 20.00 часа е премиерата на документалния филм на Светослав Овчаров – „Човека и народа“, за управлението на Тодор Живков. Не пропускайте срещата с майсторството на документалиста Овчаров!

В 18.30 часа в кино „Одеон“ започва „Сладка тръпка“ на Анджей Вайда, част от кино панорамата, посветена на големия режисьор. Съпругата на местния лекар Марта все още оплаква загубата на двамата си синове по време на войната. Тя се чувства повече като приятелка, отколкото като съпруга на мъжа си, а той крие от нея факта, че тя е неизлечимо болна. Марта се запознава с млад мъж, който ù напомня донякъде за синовете ù, както и за младостта. Скоро след като се сприятеляват обаче, той се дави, докато бере тръстика по реката за нея.

От 20.30 часа гледайте друг филмов шедьовър - „Сплендор“ на Еторе Скола. Това е филм за 30 години от отношенията между собственика на киното в едно провинциално градче Джордан и неговия прожекционист Луиджи. Отношения, в които се смесват заядливост и обич, взаимно неразбиране и солидарност, докато наоколо се менят вкусовете и сезоните, идват и си отиват жени, по екрана преминават прочути филми, които подсказват датите, а към края се задава и печалният час, в който, опразнен от телевизията и новите навици на хората, салонът се налага да бъде закрит.