Прочутата бяла рокля, с която Мерилин Монро играе в "Проклетите седем години" (1955) на режисьора Били Уайлдър, бе продадена в събота вечер на търг в Бевърли хилс за невероятните над 5.6 милиона долара, съобщи Си Ен Ен.

Наддаването на роклята с цвят слонова кост, която се развява, когато Мерилин застава над решетките на метрото, продължи 20 минути. Печелившият, който засега остава анонимен, се състезава по телефона. Неговата оферта бе от 4.6 млн. долара, а организаторите събират и такса от 1 милион, съобщава "Дневник".

Вещите са част от изключителна колекция на актрисата, певица и танцьорка Деби Рейнолдс, събирана през последните 50 години. В нея има над 3500 костюма, 20 000 оригинални фотографии, хиляди плакати и стотици уникални предмети, най-вече от филми, печелили оскари и големи награди.

Тя реши да се раздели с вещите, защото съхраняването им се превърна във финансово бреме. Вторият търг ще се проведе през декември.

Организаторите на съботния аукцион очакваха роклята на Мерилин Монро да се продаде за около 2 милиона долара, но дори те бяха изненадани от предложената сума, особено в продължаващите трудни времена за икономиката.

Червеният костюм с пера, който актрисата носеше в "Джентълмените предпочитат блондинки" бе купен за 1.47 млн. долара при очаквана цена от 300 000 долара. Наддаването за трети от костюмите й от филмите "Няма бизнес като шоубизнеса" и "Реката, от която няма завръщане" стигна до 1.2 млн. долара - колкото бе досегашният рекорд за рокля на Монро. През 1999г. за бялата рокля, с която тя пя през май 1962г. на Джон Кенеди "Честит рожден ден, господин президент", бяха платени 1.26 млн. долара.

Почти 1.75 млн. долара бяха предложени в събота за синя рокля и червени обувки, с които Джуд иГарланд репетира за "Вълшебникът от Оз". Костюм на матадор на Рудолф Валентино от "Кръв и пясък" (1922) бе купен за 258 000 долара при очаквана цена от 80 000. За едно от бомбетата на скитник, което Чарли Чаплин носи в няколко филма, бяха платени 135 000 долара.