В 19,00 часа в Cinema City започва филма на Стефан Роблен „А защо да не живеем заедно“. Той събира на една снимачна площадка звезди Джейн Фонда, Джералдин Чаплин, Клод Риш, Пиер Ришар, Ги Бедо, Даниел Брюл, за да представят историята на петима близки приятели, които имат проблеми, защото остаряват. Te решават да се преместят да живеят заедно, защото все още не желаят да се откажат от известна независимост.

В 21.00 часа е прожекцията на блокбастъра с над 4 милиона зрители „Петел с вино”. Филмът на Тил Швайгер разказва историята на сценариста Хенри, който има проблеми в личния и професионалния си живот. Неочаквано той получава фантастично предложение – да напише сценарий по бестселъров роман заедно с бившата си приятелка Катарина, любовта на живота му. Точно тогава в ежедневието му нахлува 8-годишната Магдалена, плод на флирт за една нощ. Но не само Хенри е шокиран. Тристан, който в продължение на 8 години е смятал, че е биологичният баща на Магдалена, също трябва да приеме истината...

От 18,30 часа в кино „Одеон“ режисьорката Андрияна Стойкович и актьорът Горан Радакович ще представят филма от Балканския конкурс „Кутията“. Действието се развива през 1992 г. в Белград. Владан, Цвърле и Били работят като хамали на чуждестранни дипломати. След наложените от ООН санкции на Югославия дипломатите започват масово да напускат града. От една страна, това означава повече работа за момчетата. От друга обаче и те се замислят за заминаване и осъществяване на собствените си мечти.

В 20,30 часа балканската вълна продължава с прожекцията на „Враг“, който ще бъде представен лично Деян и Николина Зачевич. Във фокуса на вниманието е малък инженерен взвод от сръбската армия, който чака сключването на Дейтънското споразумение за примирие в планините на Босна, недалеч от разрушена местна фабрика. В мазето ù взводът се натъква на мъж, който се представя за злия демиург и мечтае да покори видимия свят и душите на хората. В началото всички се присмиват на историята му, още повече, че той е бил пациент в болница за душевноболни. Но полека-лека най-лабилните от взвода започват да вярват на думите му.

Във Френския институт „Пънкът не умира“ на Владимир Блажевски е с начален час 19,00. Това е трогателната история на Мирса - бивш певец в някогашната най-популярна пънк банда в Македония. Сега Мирса е на 40. Все още живее с майка си и понякога продава дрога на албанския дилър Гзим, който пък го снабдява евтино с трева. Един ден на Гзим му хрумва идея: Мирса трябва да събере отново бандата си и да направят благотворителен концерт в Дебър.

От 21,00 часа гледайте „Атенберг“ на Атина Рейчъл Цангари. За 23-годишната Марина човешките същества са чудати и отблъскващи и затова тя ги държи на разстояние. Когато в града идва непознат мъж, а баща ú се отдава на ритуална подготовка за напускането си на 20-и век, Марина започва да изследва удивителната загадъчност на човешката фауна.

„Това не е филм“ е кинопредизвикателството, което ви очаква от 18,15 часа в Евро синема. Филмът, който е пренесен тайно от Иран до Франция на флашка, скрита в сладкиш, проследява един ден от живота на Джафар Панахи. Заснет почти изцяло в апартамента му в Техеран, той показва как режисьорът творчески изразява безсилието си пред забраната да се занимава с кино. Панахи е под домашен арест и има 20-годишна забрана да снима филми, да напуска Иран и да говори пред медиите.

„Виолинисимо“ започва в 19,45 часа. Документалната лента на Щефан Аншпихлер и Радослав Венгжин разказва за трима младежи от различни страни, които са изключително талантливи, дисциплинирани и амбицирани да станат световноизвестни музиканти.

В 21,15 часа „Британски шоу наръчник“ ще ви запознае с живота на живата легенда Андрю Лоуган - скулптор, художник, автор на видео пърформанси и дори бижутер. Режисьорът Джес Бенсток обаче се интересува от тази ключова фигура на лондонската културна и модна сцена най-вече в ролята ù на създател на шоуто „Алтернативна Мис Свят”. Посветеното не на традиционните стандарти за красота, а на способността да се промениш и да приемаш различието си събитие, е организирано от Лоуган за първи път през 1972 г.

В 19,00 часа в Гьоте институт е прожекцията на филма Джи Дан „Когато клонът се счупи“. Това е документален разказ за две бедни момичета, които растат в покрайнините на Пекин и се стремят към по-добро бъдеще за себе си и брат си. Те искат на всяка цена да продължат обучението си и настояват за това пред безпросветните си родители.

„Вляво от пътя Лондон – Калкута“ ще ви застигне в 18,30 часа във Военния клуб. Документалният филм на Михаил Мелтев е носталгично пътуване към нашето настояще. Той разказва за малък български град, който се намира вляво от основните международни магистрали и е населен с потомци на българи от земи, които вече са извън пределите на страната ни.
В 20,30 часа е премиерата на „Татко снима мръсни филми“ със специалното участие на Кристофър Апостолоф и Надежда Добрев. Документалният филм на Йордан Тодоров е разказ за живота и творчеството на Стивън Апостолоф (известен още като Ей Си Стивън) – бивш политически затворник, ревностен християнин и грижовен баща и в същото време един от най-великите режисьори на еротични филми в Холивуд. Филмът проследява рискованото бягство на Ей Си Стивън от комунистическа България през 40-те години, живота и превратната му кариера в Меката на киното.

В 18,30 часа в Чешкия център ще имате възможност да видите късометражните филми, отличени с наградата „Робърт Бош“.
От 21,00 часа ще се прожектира програмата от късометражни филми OK Shorts.