Режисьорският дебют на Кристина Николова „Вяра, любов и уиски” ще има своята европейска премиера в конкурсната програма на тазгодишния София Филм Фест. Продукцията представя живота на млада българка, която се отказва от приказния си живот в Америка и се връща у дома при своя страстен приятел Вал. Той обаче има саморазрушителни навици. Когато съвсем неочаквано в България пристига годеникът на момичето - Скот, тя трябва да избере между уреденото бъдеще, което той ù предлага, и обречената любов с Вал.

В ролите ще видим Ана Стояновска, Валери Йорданов, Явор Бахаров, Лидия Инджова. Филмът получи наградата „Kodak Vision” за най-добър оператор (Александър Станишев) на кино фестивала Сламданс ’2012.

Режисьорският дебют на Иван Владимиров и Валери Йорданов „Кецове” участва в Балканския конкурс на 16-тия СФФ. „Цялото жури обожава този филм, той е необикновен и възхитителен. Вижте, дори и аз съм с кецове - нося ги, защото го харесвам. Нима мислите, че обикновено слагам кецове под тази прекрасна вечерна рокля? Така реших да покажа своето отношение към великолепния филм. Много искахме да го отличим, но организаторите не разрешиха да дадем още една награда. Затова аз ще бъда с кецове, докато филмът получи това, което заслужава”, заяви самата Джералдин Чаплин по време на церемонията по връчването на наградите на 33-ия Московски кинофестивал, където тя беше председател на журито, а „Кецове” получи почетен диплом (Special Mention).

Филмът беше селектиран и в състезателната програма „East of the West” на фестивала в Карлови вари. Историята, разказана в „Кецове”, е по действителен случай, а прототипи на главните герои са шестима младежи, които днес са на възраст между 45 и 47 години. В началото на лятото те решават да зарежат напрежението и проблемите в големия град и се отправят към едно от последните незастроени места по българското Черноморие. Сред девствени пясъци и огнени залези младежите намират нови приятелства, любов и независимост.

Главните роли във филма са поверени на Филип Аврамов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Васил Драганов, Иво Аръков и Ина Николова. Участват още Мариян Вълев, Яна Титова, Ива Гочева, Стефан Мавродиев. Част от снимките са правени на едно от най-енигматичните места по българското Черноморие – Карадере.

Новата кинотворба на Людмил Тодоров „Миграцията на паламуда” прави хумористичен, но точен портрет на съвременна България. Филмът разказва за двама бащи (Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев) и техните двама синoве (Владимир Зомбори и Никола Стоянов), които се борят с трудния живот на село. Начините им за оцеляване са парадоксални и много комични. Когато в края на филма те стигат точно там, откъдето са тръгнали, а именно – до никъде, вместо с униние, те се изпълват с упование и сила, защото са заедно, защото се подкрепят и обичат. И обобщават философски, защото „миграцията на паламуда от Черно море в река Янтра е факт, и догодина в реката „ще бъка от паламуд”. „Миграцията на паламуда” е филм за човешката надежда, колкото и нелепа да изглежда тя понякога. Той е заснет почти изцяло под открито небе - основните му локации са пътищата и селата край Габрово, градовете Царево и Поморие, магистралата София-Бургас. Във филма ще видим още добре познатия ни от „Тилт” и сериала „Под прикритие” Александър Сано, Гергана Стоянова, Кенуъд Хил, Ицхак Финци. Зад камерата е един от най-добрите български оператори, Рали Ралчев.

„Миграцията на паламуда“ се посвещава на незабравимия Велко Кънев, който прави последната си роля именно в тази екранна история.