В 18,00 часа емблемата на съвременното турско кино - Нури Билге Джелайн, ще представи лично филма си „Имало едно време в Анадола”, отличен с Голямата на журито в Кан’11, с номинация за „Златна палма” и наградата „Netpac” в Карлови Вари’11.

Безбройните наглед несвързани детайли хвърлят светлина върху престъплението в центъра на историята и мотивите за него. Всеки един от персонажите, които се събират за разгадаването на случая, е много по-дълбок и впечатляващ, отколкото изглежда на пръв поглед.

От 21,00 часа е прожекцията на „Тришна“ на Майкъл Уинтърботъм. Красивата млада героиня във филма е от беден произход – тя е най-голямата дъщеря на селско семейство. Когато баща ù пострадва при катастрофа с джип, Тришна приема поканата на красив непознат да работи в луксозния хотел на баща му. Неравенството между двамата в общество, което все още практикува уговорените бракове и има различни стандарти за мъжете и жените, лежи в основата на трагедията на забележителната млада жена.

В 18,30 часа международният фестивален хит „Аве“ на Константин Божанов ще даде старт на Международния конкурс на 16-ия СФФ. Романтичната драма разказва за младо момче, пътуващо на автостоп за погребението на свой приятел. По пътя Камен среща 17-годишната Аве, която е избягала от къщи. При всяко прекачване по пътя момичето измисля нови истории за двамата и с тях предизвиква все по-големи неприятности за Камен. Въвлечено без да иска в това приключение, момчето започва да се влюбва в неуловимата Аве... Главните роли са поверени на Ованес Торосян („Тилт”, „Източни пиеси”) и Анжела Недялкова. Партнират им Мартин Брамбах, Светлана Янчева, Николай Урумов, Елена Райнова, Красимир Доков, Йосиф Сърчаджиев.
В 18,30 часа ще бъде представен и един от претендентите за наградата „Джеймисън“ за най-добър български късометражен филм - „Баща“ на Иван Богданов.

В 21,00 часа е началото на „Поколение П“ на Виктор Гинзбург. Филмовата история ни отвежда в Русия, след разпадането на Съветския съюз. Бабилен Татарски започва да продава цигари, но среща с бивш негов съученик го отвежда в света на рекламата. Оказва се, че Бабилен е добър в работата си и така постепенно стига до ПР-отделите, които не само рекламират продукти, но и налагат личности в обществото.
Преди това ще имате възможност да видите два от претендентите за наградата „Джеймисън“ за най-добър български късометражен филманимациите „Адаптация“ на Петя Златева и „Merci“ на Господин Неделчев - Дидо.

От 19,00 часа в Cinema City е прожекцията на документалия филм на Мартин Скорсезе „Джордж Харисън – живот в материалния свят“. Тези, които познават добре “Бийтълс”, ще се впечатлят колко много факти обема опусът на Скорсезе за Джордж Харисън. Филмът е разказ за това как един измъчен милионер се бори да укроти душата си, да разбере смисъла на живота и да се приготви за смъртта.