По традиция 17-тото издание на София Филм Фест ще ни зареди със силна доза качествено кино. Няколко са рубриките, в които е подредена програмата на тазгодишния фестивал. Сред акцентите в нея е „20 години Рок Филм Фест“.

По повод на този юбилей ще бъдат показани отново филмите на Тони Палмър „Ленард Коен: Bird on a Wire”, „200 мотела” и „Последният концерт на Крийм”, както и музикалните кинохитове „Neil Young Journeys” (2011) на Джонатан Деми и „Дневник на Уудсток” (1994, реж. Д. А. Пенебейкър, Крис Хегедус и Ерец Лауфер). В навечерието на концерта на Роджър Уотърс в София и представянето на грандиозния мюзикъл WE WILL ROCK YOU, изграден върху великите хитове на Queen, в партньорство със София Мюзик Ентерпрайсис ще бъдат показани „Пинк Флойд: Стената” (1982) на Алън Паркър и ремастерирана версия на „Куин в Будапеща” (1987). В документалната програма пък е включен съвсем новия филм на режисьорката Клартье Куирейнс „Антон Корбин изцяло“.

Пинк Флойд: Стената

Когато през 1982 г. излиза Пинк Флойд: Стената, филмът се оказва без аналог. Създаден по концептуалния албум на Роджър Уотърс, този също толкова концептуален филм на Алън Паркър се превърна в култов за MTV поколението. Роджър Уотърс черпи вдъхновение от събитията, произтичащи в неговия живот – оттам се раждат албумът и сценарият за филма. Заедно с режисьора Алън Паркър и политическия аниматор Джералд Скарфи Уотърс създава уникален и скандален за времето си филм, който игнорира стандартната фабула. Цялата история е разказана в песните на „Пинк Флойд“ и чрез фрапиращите кадри на Скарфи и Паркър. 

Стената е разказ за Пинк – рокзвезда, която се заключва в хотелската си стая, за да се спаси от света. Докато Пинк си седи пред мигащия телевизор, той си припомня живота и събитията, довели до неговата изолация. Стената от заглавието на албума е всъщност бариерата, която Пинк (уникална роля на Боб Гелдоф) издига между себе си и останалите. Следва серия ретроспекции. Ще видим бащата на Пинк, загинал на бойното поле през Втората световна война. Малкият Пинк е отгледан от своята майка, но през целия си живот мечтае за баща. В училище преподавателят го унижава. Образователната система е представена като събирателно на съдържанието, което познаваме от „Another Brick in the Wall, Part 2”. 

После действието се пренася в сегашния живот на Пинк. Докато е на турне, жена му му липсва. Той я подозира в изневяра и самата идея за това го кара да се затвори още повече за околния свят. Всяко от представените дотук събития кара Пинк да добави по още една тухла в „стената”, с която, притиснат от обстоятелствата, се огражда. Опитите му да скъса с групата завършват с пълна катастрофа, която само го тласка към още по-дълбоко отчаяние, в което той започва да се самоосакатява. Към финала на филма търсенията на Пинк се обръщат навътре в него самия, в опити да разбие стената. 



Ако този сюжет изглежда праволинеен и лесен за възприемане, начинът, по който е представен, е наистина уникален. Класическата актьорска игра и диалог са заместени от музикални и визуални послания. И тъй като тук диалогът е сведен до минимум, а музиката играе основната роля, тези, които не говорят езика на рок-лириката, може да срещнат известни проблеми при гледането. Това, което го прави уникален, е анимацията на Джералд Скарфи. Едни от най-запомнящите се образи са крещящото лице, движещите се чукове и гигантското създание, което говори с подкръстието си. С фината си изработка картините на Скарфи – и особено превръщането на американското знаме в кървящ кръст – добавят нови и нови внушения към този и без друго дълбок филм. 

Пинк Флойд: Стената разказва една епична история по уникален начин. Наред с реално заснетите гигове филмът се отличава с впечатляващи декори и реалистично поставени батални сцени. Майсторството на Паркър се състои в успешното съчетаване на широкия мащаб със затрогващата лична драма на Пинк.

Прожекции:
09.03.2013
Cinema City - 21:00 часа; 21.00 часа
23.03.2013
Люмиер - 20.30 часа

„Стената“ ще бъде издигната и у нас. На 30 август Роджър Уотърс ще представи своя шедьовър THE WALL на националния стадион „Васил Левски“ като част от тазгодишното му европейско турне. Зашеметяващият спектакъл е изпълнен с невиждани аудио и визуални ефекти, включващи падането на Берлинската стена, прелитащи самолети, съживяване на огромния учител марионетка и много други. Ненапразно шоуто е отличено с няколко престижни награди през последните години, печели за трета поредна година наградата "Турне на годината" в конкуренцията на The Black Keys, Брус Спрингстийн, Мадона и за втори пореден път приза за "Най-креативна сценична продукция" на Pollstar Awards.

Куин в Будапеща

Всички фенове на Куин най-после ще имат уникалната възможност да гледат значимия филм-концерт Куин в Будапеща на голям екран в осъвременена версия – с high definition образ и звук 5.1 съраунд. Началните 25 минути на филма проследяват легендите на рока Куин от незабравимото им участие в концерта „Лайв ейд”, докато дойде моментът за концерта им в Будапеща. Пред 80 000 екзалтирани фенове групата излиза, за да изпълни едни от най-големите си хитове като „Bohemian Rhapsody”, „Crazy Little Thing Called Love”, „I Want To Break Free” и „We Are The Champions”. Този филм предоставя фантастична възможност да се порадвате на магията на Куин на кино.

Прожекции:
25.03.2013
Дом на киното - 21.00 часа
16.03.2013
Cinema City - 21.00 часа

Феновете на Куин имат двоен повод за празнуване – предстои им и едно незабравимо изживяване с мюзикъла WE WILL ROCK YOU. Базиран на 24 от най-популярните песни на британската четворка, спектакълът се играе пред препълнени зали в Лондон и определено е най-популярния британски мюзикъл за последните години. Продукцията е режисирана от популярния драматург и писател Бен Елтън, със специалните музикални напътствия от страна на Брайън Мей и Роджър Тайлър, а сред продуцентите е самия Робърт де Ниро. През 2013 г. шоуто поема на своето първо световно турне, а една от спирките му за наша радост ще бъде в София. WE WILL ROCK YOU ще има шест представления в зала Арена Армеец в дните между 15 и 19 май.

Антон Корбин изцяло

Портрет отблизо на Антон Корбин, направен, докато той обикаля света като фотограф, режисьор и видео артист. Уникално задълбочен, този филм разбулва драмите и вътрешните конфликти на твореца, жертвите в личния му живот за сметка на шеметната му кариера, комерсиалния му успех, противопоставен на стремежа му да бъде признат като сериозен творец, възхищението на публиката от него и личната му самота.

Близък приятел на DEPECHE MODE, Корбин снима някои от най-известните им клипове и обложки на техни албуми. Сред най-известните са видеоклиповете на “Strangelove”, “Personal Jesus”, “Enjoy the Silence” и “I Feel You”. За работата си с него във филма разказва Мартин Гор.

Прожекции: 10.03.2013
Червената къща - 20.30 часа
Втора прожекция в Cinema City ще бъде обявена допълнително

Съвсем скоро  ще може да се насладим и на самите DEPECHE MODE. В подкрепа на новия им 13-ти студиен албум „Delta Machine”, групата поема на европейско турне, което стартира на 7 май от Хайаркон Парк в Тел Авив. Пет дни по-късно – на 12 май – ще се състои шоуто на DEPECHE MODE в София на стадион „Локомотив“. Турнетата на групата са сред най-забележителните и мащабни концертни събития. Последното им турне през 2009-2010, озаглавено “Tour of the Universe”, премина през 31 страни и пред близо 3 милиона публика, превръщайки DEPECHE MODE в първата електронна група с напълно разпродадено световно турне само на стадиони.