Покойната американска певица и актриса Уитни Хюстън бе удостоена с две награди "Имидж" в музикалните категории на американската Национална асоциация за съдействие на напредъка на цветнокожите (NAACP), предаде БТА.

Хюстън бе отличена в категорията най-добър албум за компилацията с най-големите й хитове "I Will Always Love You: The Best of Whitney Houston", а също за новата дуетна версия на песента "I Look To You" с Ар Кели.

Големият победител на наградите "Имидж" бе актрисата Кери Уошингтън, която бе удостоена с три отличия – за поддържаща актриса за изпълнението й във филма "Джанго без окови", за най-добра актриса в драматичен сериал за "Скандал" и със специалното отличие на 44-ата церемония за особени постижения и заслуги пред обществото.

За най-добър филм наградата "Имидж" бе присъдена на лентата, продуцирана от Джордж Лукас, "Червените опашки". За най-добър актьор в киното бе признат Дензъл Уошингтън за образа на пилота в "Полет", а за най-добра актриса бе обявена Виола Дейвис за изпълнението й в лентата "Няма да отстъпя".

Двете отличия за най-добър поддържащ актьор и съответно актриса бяха присъдени на Самюъл Джексън за "Джанго без окови" и на Кери Уошингтън за играта й в същата лента. Наградите за най-добър независим филм бяха присъдени на митологичния "Зверовете на дивия Юг" и на "Червените опашки". Бен Зейтлин получи "Имидж" за най-добър режисьор за работата си по "Зверовете на дивия Юг".

В категорията най-добра телевизионна комедия наградата бе присъдена на сериала "Играта", а за най-добра телевизионна драма - на "Скандал". Сред отличените актьори в телевизионни комедийни сериали бяха Дон Чийдъл за "Къща от лъжи", Каси Дейвис за "Tyler Perry's House of Payne", Ланс Грос и Ванеса Уилямс като най-добри поддържащи актьори за същата комедийна поредица.

Освен Кери Уошингтън, награда за най-добър актьор в драматичен сериал получи Ел Ел Кул Джей за "Морски детективи: Лос Анджелис". За най-добра второстепенна актриса бе призната Лорета Дивайн за участието й в драматичния сериал "Анатомията на Грей", а при актьорите със същото отличие бе удостоен Омар Епс за образа на д-р Ерик Форман в сериала "Доктор Хаус".

В музикалните категории отличието за най-добър певец получи Ъшър, а за най-добра певица бе обявена Алиша Кийс. Тя получи награда и за клип към парчето "Girl On Fire". Отличието "Имидж" за млад изпълнител бе присъдено на певицата Ел Варнер.

С наградата за най-добър албум на чужд изпълнител бе отличена британката Естел за третата й тава "All of Me", която тя представи и в България.

Американската Национална асоциация за съдействие на напредъка на цветнокожите е основана през 1909 г. Тя е най-старата и най-голяма организация за граждански права в САЩ.

44-ите награди "Имидж" бяха връчени на церемония в Лос Анджелис, на която със специалното отличие "Спрингарн" за изключителни постижения на афроамериканци бе почетен Хари Белафонте.