search icon

Любопитно

Тео Ушев: Вкусът на Академията не е най-доброто мерило за качество

Аниматорът разходи дъщеря си по червения килим

Теодор Ушев посрещна с усмивка загубата си на тазгодишните оскари.

Творецът, чиито постоянен адрес е в Канада, бе номиниран в категорията за късометражни анимации със „Сляпата Вайша”. Заветната статуетка Академията присъди на историята за птиче, бягащо от статуквото във филма на „Пиксар“ – „Свирчо“.

„Нямах големи надежди, но вечерта бе определено много вълнуваща, весела и забавна. Двете големи новини на церемонията – La La Land не спечели приза за най-добър филм, „Сляпата Вайша“ – за късометражни анимационни ленти. И ако едното беше неочаквано, другото не буди изненади.

Моето лично мнение е, че вкусът на Академията не е най-доброто мерило за качество“, обясни Ушев пред БНТ минути след финала на официалната церемония. По червения килим той се разходи редом с дъщеря си, която подсъзнателно използвал за вдъхновение при кроенето на визията на Вайша. Момичето помогнало на татко си и в разработката на проекта, а през цялата бляскава вечер Ушев служил като неин фотограф пред паметния „Долби тиатър“.

„Дори не познавах голяма част от номинираните тази вечер. Тя обаче ги знаеше и дори се снима с голяма част от тях. Наградите всъщност послужиха като житейски урок за нея в рамките на четири часа. В началото тя се вълнуваше страшно много, но в края се обърна към мен с думите: „Това е много фалшиво“, засмя се още Ушев, който продължава да твори в сътрудничество с българския автор Георги Господинов, по чийто едноименен разказ оживя и в киното „Сляпата Вайша“.

„Номинацията определено ми дава повече свобода – да не правя компромиси със себе си в своето творчество. Макар че ако трябва да бъда честен, и досега съм се старал да не го правя. Казах преди време, че ако спечеля „Оскар“, ще трябва да престана да правя филми, защото това си е своеобразен Еверест“, каза още Ушев. От Ел Ей той ще се прибере още днес, когато ще възстанови работата си върху „Физика на тъгата“, отново вдъхновена от книга на Господинов.

Свързани новини