Топла прегръдка от Стивън Спилбърг получи Теодор Ушев по време на традиционният обяд на номинираните за „Оскар”, който се проведе вчера в хотел „Бевърли Хилтън” в Калифорния.

Легендарният режисьор и аниматорът отделиха около 20 минути за разговор, докато елитът на Холивуд се суетеше зад гърба им. „Давам му някои съвети. Чудесен разговор с мистър Спилбърг”, написа Ушев под кадър, в който шепне съзаклятнически в ухото на легендарния кинаджия.

Роденият в Кюстендил артист е първият българин с номинация за престижната награда, а историческия пробив се случва в категория „късометражен анимационен филм” и „Сляпата Вайша”, вдъхновена от разказа на Георги Господинов.

На официалната снимка от събитието Ушев е позициониран на първия ред, непосредствено до бутафорния „Оскар”, и се радва на компанията на звездата от La La Land Ема Стоун, Мат Деймън, твърде бременната Натали Портман и любимката на Мерил Стрийп Вайола Дейвис. В менюто на звездите, които не криеха, че се чувтсват като на среща на гимназиален випуск, влезе чилийски лаврак с лимонов кускус, последван от бананов тарт с канела за десерт.

Седмица след като получи номинацията Ушев се премести от Квебек в Ел Ей, за да се включи в промо кампанията преди церемонията по връчването на оскарите. Графикът му гъмжи от интервюта.

„Чувствам се като Дон Кихот, който с едни странни рисунки се е намърдал в играта на големите.Не очаквах номинацията. Има сайтове с прогнози и в последните дни през час-два ту сме влизали в списъка, ту сме излизали. Искам да подчертая, че победихме филма на „Дисни”, който не е номиниран и това е голямата изненада. Inner Workings („Вътрешни работи”) струва 10 милиона долара, а нашият – 65 000 канадски долара ($50 000).”, сподели Ушев след като прескочи шорт листа с номинираните.

„Да се прекланяш пред статуетки е глупост, то е като с парите. За мен най-важното е филмът да бъде видян от колкото се може повече хора и те да разберат посланието.”, категоричен е артистът.

Церемонията по връчването на оскарите ще се проведе на 26 февруари в „Долби тиатър”, Ел Ей.