search icon

Любопитно

Variety сравни Тео Ушев с Ван Гог

„Авторът използва цифрова техника за линогравюра, в която цветовете са анимирани поотделно"

„Движещи се” картини на Ван Гог. Така американското издание Variety нарече кадрите от късометражния филм на Теодор Ушев „Сляпата Вайша”.

„Авторът използва цифрова техника за линогравюра, в която цветовете са анимирани поотделно, като така успява да постигне тази прилика”, обясняват още от списанието. „Исках филмът да носи усещането за стара книга, за приказка, която се крие в таванската стая на прадядо ни”, обяснява самият Ушев. Той получава признание от чуждестранната критика за сериозната тематика на творбата си, с която грабва вниманието както на децата, така и на възрастните.

„Анимацията не е само за малките и не служи единствено за забавление”, категоричен е Тео.

„Сляпата Вайша” проследява живота на момиче, което вижда миналото с едното си око, а с другото прозира в бъдещето. Лентата е вдъхновена от едноименния разказ на Георги Господинов, а в нея звучи музиката на Никола Груев – Котарашки.



Десет дни преди церемонията по връчването на наградите „Оскар” букмейкърите нареждат „Сляпата Вайша” на второ място по вероятност за отличието със среден коефициент от 4,5. Въпреки това най-много киномани залагат парите си на Ушев.

Според статистиката на oddschecker.com, в който е поместена информация от над 25 букмейкърски сайта, една трета от хората, пробвали хазартния си усет в тази категория, са предпочели именно българина пред останалите четири претенденти за статуетката.
След като стана категоричен отличник в сезона на наградите досега, La La Land е начело на всички прогнози за предстоящите оскари.

Ето защо коефициентите за мюзикъла са изключително ниски – печелим едва пет цента на всеки долар, който заложим за режисьора на проекта – Деймиън Шазел. Въпреки това почти 50% от любителите на седмото изкуство са заложили именно на La La Land в категорията за най-добър филм.

Неочаквано, имайки предвид ранга й в актьорските среди, Мерил Стрийп е с най-малък шанс за „Оскар” за главна женска роля, посочват сайтовете за залози. Букмейкърите ще изплащат по 6700 долара на всеки броени $100 на името на звездата.

Свързани новини