search icon

Любопитно

Любка Биаджони поставя операта „Травиата” на Св. Валентин в НДК

Маестра Любка Биаджони разкри детайли около своята нова оперна постановка „Травиата” от Джузепе Верди, която ще се състои на 14 февруари 2016 г. от 19:00 ч. в Зала 1 на Националния дворец на културата

Маестра Любка Биаджони разкри детайли около своята нова оперна постановка „Травиата” от Джузепе Верди, която ще се състои на 14 февруари 2016 г. от 19:00 ч. в Зала 1 на Националния дворец на културата (НДК).

Това се случи на специална пресконференция, в която участие взеха и директорът на НДК Мирослав Боршош, италианското сопрано Марта Торбидони, тенорът Михаил Михайлов и баритонът Антон Керемидчиев.

“За мен е истинско удоволствие да представя този проект, тъй като той се роди на базата на професионалното признание, което имаме един към друг с г-жа Биаджони. Тя е един изключително талантлив и вълнуващ артист, който живее в чужбина, но прави всичко възможно нейната голяма любов - класическата музика да се случва тук - в България”, каза Мирослав Боршош. “Надявам се, в резултат на нашето творческо приятелство, на 14 февруари да видите един великолепен спектакъл”, допълни той​ и подчерта, че ​​екипът на Двореца дълбоко вярва, че класическата музика има нужда ​от подкрепа в България ​- ​ясно, професионално, с много любов и визия. “Част от усилията ни са ​в посока ​ярки творци и представители на класическата музика да намират място и сцена в Двореца”, категоричен беше директорът на НДК.

“Искам да благодаря на Мирослав Боршош за прекрасните думи и за подкрепата. За мен е радост, удоволствие и чест да работя в този прекрасен Дворец на културата, който още от дете познавам и на чието откриване съм присъствала. Работата с г-н Боршош за тази продукция за мен беше истинско удоволствие, защото параметрите на организация и съдействие бяха великолепни и благодаря за тях”, каза Любка Биаджони. Тя представи солистите и екипа, с които е работила по “Травиата”. В ролята на Виолета в постановката на Любка Биаджони е италианското сопрано Марта Торбидони, която в момента прави изключително успешна световна кариера и е носителка на наградата “Пучини” за 2015 г. В ролята на Алфредо ще видим талантливия млад тенор Михаил Михайлов, а в ролята на Жорж Жермон - световноизвестният баритон Антон Керемидчиев. Заедно с тях на сцената ще излязат и солистите: Даниела Панчевска, (мецосопран), Снежина Куманова (мецосопран), Александър Баранов (тенор), Владимир Саздовски (баритон), Илия Илиев (бас), Пламен Кумпиков (бас), Димитър Сашев (тенор) и Хор и Оркестър на „София Симфоникс”, с концертмайстор Калина Христова.

“С тези солисти ще представим една “Травиата”, която е близка до публиката. Няма да е една обикновена “Травиата”, каквато сте свикнали да виждате. При мен оркестърът винаги е на сцената, заедно със солистите”, загатна Маестра Биаджони.

Тя подчерта, че за нея хармонията между диригент, оркестър и солисти е един от най-важните аспекти от проектите, които създава и публиката ще усети това в Зала 1 на НДК. “Дишаме заедно, радваме се заедно и тази радост искаме да я предадем на хората”, категорична беше Биаджони.

“Изключително се радвам да бъда тук, защото интересът на публиката е солиден и нейната топлина е много зареждаща”, каза Марта Торбидони. Тя вече неколкократно е идвала в България, благодарение на поканите и съдействието на Маестра Биаджони.

“С Любка Биаджони работя заедно от 2008 г. и нашата работа винаги е била много ползотворна, свързана с много хубави изживявания на сцената. Тя се стреми винаги към хармонията между участниците - една подробност, на която на много места не се обръща достатъчно внимание, а е от изключителна важност”, подчерта Антон Керемидчиев.

“За един млад изпълнител е стряскащо, когато насреща си има диригент, който е наполовина италианец, говори перфектно немски и знае партитурите си наизуст, защото това не ти позволява никога да направиш грешка. Веднъж, когато свикнеш да работиш по този начин, пътят от това да си току що завършил студент и да си професионален артист доста сериозно се скъсява”, каза тенорът Михаил Михайлов.

Точно на Деня на влюбените – „Свети Валентин” почитателите на нейния неподражаем стил на представяне на оперни спектакли, в които музикантите също са на сцената заедно със солистите ще имат удоволствието да видят една от най-прекрасните истории за любовта, тази на „Травиата”.



ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ

Поредното признание за таланта на фамозното сопрано Марта Торбидони е първа награда „Пучини” от Торе дел Лаго, Лука, където тя триумфира през 2015 г., с ролята на Лаурета в операта „Джани Скики”. Това е последната награда, която печели приживе и нашата знаменита Гена Димитрова (1989 г.).

Днес Марта Торбидони концертира в цял свят и изпълнява главни партии, сред които: Джилда от „Риголето”, Виолета от „Травиата” на Верди, Ариадне от „Ариадне от Наксос” на Щраус, Ан Болейн от едноименната опера на Гаетано Доницети и др. Била е солист на Софийска филхармония и е участвала в оперни постановки със „София Симфоникс Оркестра”, под палката на Любка Биаджони на фестивалите „Херенкимзее фестшпиле” – Бавария и „Класик ам Зее” в Ерланген.

Младият и обещаващ тенор Михаил Михайлов дебютира през 2013 г. с „Реквием” на Верди в „Royal Festival Hall”, Лондон, с Кралския филхармоничен оркестър. По-късно през същата година участва във Верди/Пучини галаконцерт с Мюнхенския симфоничен оркестър.

Опитът в кантатно-ораториалните произведения Михайлов натрупва на сцената на Зала „България” със Софийска филхармония, където от 2012 г. често е предпочитан гост-солист. Пее теноровите сола в реквиемите от Моцарт, Сен-Санс и Верди, в „9-та симфония” на Бетовен, росиниевата „Стабат матер”.

В края на 2015 г. печели Гран при на XIX-я Международен конкурс „Романсиада” в Москва, Русия. През 2013 и 2014 г. се изявява на фестивалите: „Klassik auf der Burg”; „Herrenchiemsee Festspiele” – в ролята на Бакхус в „Ариадне от Наксос” от Рихард Щраус и „Klassik am See” - Ерланген, в ролята на Алфредо от „Травиата” и Херцогът на Мантуа от „Риголето”, под палката на Маестра Любка Биаджони. Сред многобройните му ангажименти са концерти с оркестъра на Филхармония Осака, както и в поредица от рецитали в Осака, Япония.

Антон Керемидчиев (баритон) прави успешна световна кариера. Изпълнява главни роли на големите оперни сцени. Работи с някои от най-известните диригенти като: Джеймс Конлон, Кирил Петренко, Адам Фишер, Лотар Загрозек, Марк Албрехт, Карло Франчи и др. Сред ролите, които изпълнява са: Жермон в „Травиата” (Опера-Лайпциг и Komische Oper Berlin), Вагнерови роли, сред които Курвенал от „Тристан и Изолда” (Опера-Франкфурт) и Телрамунд от “Лоенгрин” (Оперен театър Дортмунд); Ескамило от „Кармен” и Яго от „Отело” (в театрите в Кьолн, Дюселдорф, Манхайм и Бон). Сред предстоящите му изяви през 2016 г. са: Риголето във Виена, Ескамило от „Кармен” в Берлин, както и участия в Токио, Хонг Конг, Братислава, Вилнюс, Будапеща, Фрайбург, Висбаден и други. Антон Керемидчиев е бил солист на Софийска филхармония и на „София Симфоникс Оркестра”, под палката на Любка Биаджони в София и Германия на „Herrenchiemsee Festspiele” „Klassik am See”- Ерланген.

„София Симфоникс Оркестра” е създаден от Любка Биаджони през 2013 г. и има за цел да показва високото музикално изкуство на българските музиканти в чужбина. Симфоничният оркестър на Маестра Биаджони гастролира успешно на фестивалите: „Herrenchiemsee Festspiele” (Концерт Щраус/Берлиозq „Klassik am See” - Ерланген „Травиата” (2013) и „Риголето” (2014) и „Манон Леско” на Пучини (2015), където постановка, сценография, костюми и дирижиране са дело на Любка Биаджони. „София Симфоникс” изнася ежегодно и детски образователни концерти в Байройт.

„Травиата” е за всички, които обичат емоционалното и вдъхновяващо сценично присъствие на Маестра Любка Биаджони и нейния оркестър, хор и солисти, които заедно с нея винаги сътворяват празник на духа.

Билети за „Травиата” се продават на касите на Билетен център – НДК и в мрежата на Ticketportal. Цените са от 20 до 50 лева.

Непосредствено преди концерта, за втора поредна година Мостът на влюбените до НДК ще оживее час по-рано, когато точно в 18:00 ч. към небето ще полетят стотици фенери. А за завършек на вечерта от 22:00 ч. в Литературен клуб "ПЕРОТО" ще се проведе и празничната поетична вечер "Любов и вино. Вино и любов".

Свързани новини