На 19 юни от 21.00 часа, на грандиозната сцена на Античния театър в Пловдив, с премиера на операта „Атила” от Джузепе Верди, се открива 30-тото издание на Оперния фестивал, посветено тази година на 200 г. от рождението на големия италиански композитор.

Събитието се организира с подкрепата на Община Пловдив и Италианския културен институт в София.

„Атила” е произведение от ранния творчески период на Джузепе Верди, либрето на Темистокъле Солера, по драмата на Захариас Вернер „Атила, вождът на хуните”, която разказва за нашествието на хуните в Италия през V век и за последния и най-силен техен предводител, наричан „Бичът Божи” заради неговата жестокост.

Диригент-постановчик на една от най-драматичните опери на Верди ще бъде маестро Лучано ди Мартино,  режисьор – Ваня Далийска, художник – Петър Матански. На сцената ще се представят солистите Деян Вачков (гост), Крум Гълъбов, Таня Иванова (гост), Стоян Даскалов, Стоян Бончев (гост), Борис Кучков, както и оркестърът и хорът на Държавна опера - Пловдив.

В програмата на фестивала зрителите ще могат да гледат още две от най-популярните опери на Верди, чиято 200-годишнина се празнува единствено под тепетата: „Аида” (25 юни) и „Набуко” (30 юни).

Гала концертът е на 5 юли отново под диригентството на маестро Лучано ди Мартино, а в програмата са включени откъси от оперите „Ернани”, „Бал с маски”, „Дон Карлос”, „Трубадур” и „Риголето”, „Сицилиански вечерни”, „Травиата” и др.

Лучано ди Мартино завършва дирижиране в Университета за музика и театър в Хамбург през 1996 г., след което специализира в Академия Киджана в Сиена, Италия с големите диригенти Иля Мусин, Мюнг-Вун Чунг  и Валери Георгиев.

През годините маестро Лучано ди Мартино е име в програмата на редица известни фестивали в Италия и Швейцария. Гастролирал е в Русия, Италия, Испания, Франция, Португалия, Германия, Австрия и САЩ. През 2011 г. поставя „Любовен еликсир“ на Доницети с Ана Нетребко и Ервин Шрот, а през 2012 „Мадам Бътерфлай“ в Операта в Тел Авив.

В България, Лучано ди Мартино работи с Оркестъра на ФМ Класик, като е дирижирал спектакли в почти всички оперни театри. През 2004 организира и дирижира концерта, посветен на 90 години от рождението на Борис Христов, а през 2006 г. – Реквиема на Верди в памет на Гена Димитрова.

Фестивалът  се реализира в подкрепа на кандидатурата  на Пловдив за Европейска столица  на културата през 2019.