Изложба на четири млади авторки, с емблематичното заглавие „Четири свята”, бе открита в  събота в столичната галерия „Класика” /София, ул. „Юрий Венелин”32/.

С подкрепата на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7 /А.Р.И.З.-7/ Виктория Андонова, Таня Иванова, Илина Даргова и Елица Карабашлиева показват пред публиката своите творби, направени с много любов към изкуството и традицията.

Дърворезбарката Виктория Андонова е носител на наградата „Пазител на традициите”2012, категория „Занаяти” – призове, които се връчват четири поредни години от А.Р.И.З.-7 на хора, чиято мисия е свързана със съхраняването и популяризирането на българските традиции. Таня Иванова се занимава с художествен текстил, Илина Даргова рисува с масло, а Елица Карабашлиева с акварел. За Илина и Елица това е първа изложба, Таня и Виктория вече имат няколко участия пред пред публика.

Пътищата на четирите млади дами се събират благодарение на социалната мрежа Фейсбук. Преди няколко месеца те се запознават в Интернет, провокирани от творба на художничката Таня Иванова – паното „Земен рай”. Така се ражда идеята за съвместната изложба "Четири свята”.

„Когато видях паното за първи път, усетих топлина”, казва Илина Даргова, която живее в чужбина. "Таня е човек, който няма нещо, което да е незабележимо. При нея всичко е много силно, много обмислено", добавя Елица Карабашлиева.

"Направих го съвсем спонтанно, гледайки един клип  на някакво хоро. Всъщност беше сложен само един трикольор. Аз реших, че мога да направя нещо подобно като материал", разказва Таня Иванова за картината.

Младите художнички започват да си пишат и решават да направят обща изложба, която наричат „Четири свята” – четири земни посоки, четири земни елемента, четири творчески характера.

Част от събраните средства от продажбата на творбите ще бъдат дарени. С тях ще се подпомогне лечението на 25-годишния Борис Христов, който преди две години е прикован на легло след катастрофа с мотор.

И четирите авторки в изложбата оставиха своите послания в книгата „Пазител на традициите” на А.Р.И.З.-7, за да останат те за бъдещите поколения.

Изложбата може да се види до 30 юни 2013 г. в галерия  „Класика”.