На 23 май от 19 часа VIVACOM Art Hall посреща известния китайски художник Цю Йен, който ще представи творчеството и проектите си пред българска публика.

Лекцията на съвременния артист допълва калейдоскопа на съвременното китайско изкуство, представено за пръв път в България чрез изложбата „Нови гледни точки в китайското съвременно изкуство“, гостуваща в периода 15 април - 26 май в Телефонната палата като основен акцент в програмата на фестивала Sofia Contemporary.

Цю Йен е една от най-значимите фигури на съвременното авангардно изкуство в Китай. Въпреки  корените и произхода си - източната китайска провинция Дзянсу, и академичното образование в духа на традиционното китайско изкуство, Йен успява да надмогне културните наслоявания и бариери, а досегът му с културата и живота в Европа, където 5 години преподава изкуство на Изтока, отваря широко сетивата му за модерността и съвременните художествени тенденции.

Цю Йен е един от първите участници  в течението за авангардно изкуство “Поток на живота”, появило се в  Китай през 80-те години на 20 век. Творчеството му премахва границите между изкуствата: в своите творби и проекти той си служи със средствата на живописта, фотографията, арт-инсталацията, мултимедията, дори архитектурата. Художникът експериментира с различни изразни средства: от традиционната китайска калиграфия, през рисуването с мастило и маслени бои, до концептуални художествени форми. Повечето от работите му отразяват наболели социални проблеми. Един от последните примери за това е фотографска поредица, свързани с живота в селските райони на Китай, която предизвиква оживена дискусия в страната.

От 2007 година Цю Йен се впуска и в амбициозна програма за възраждане на китайското село с помощта на изкуството. Експерименталната работа се извършва в село Сю, провинция Шанси, където първоначално Цю Йен живее сам и помага на селяните в ежедневната им работа. Той постепенно ги въодушевява и провокира интереса им сами да реставрират и съхраняват старинните къщи, използвайки средствата на съвременните китайски изкуства и архитектура. В момента село Сю е място на своеобразна арт-общност, където ежегодно се провеждат международни фестивали на изкуствата и привлича туристи от цял свят.

Цю Йен е в България по покана на Евелина Хайн, която ще направи кратко въведение в лекцията му и ще превежда на български. Събитието е с вход свободен.