search icon

Любопитно

Sofia Contemporary 2013 представя 27 участника от цял свят

Основната програма на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary 2013 показва изключителна селекция от 27 световно признати художници, художествени колективи и лектори

Второто издание на Sofia Contemporary, което протича под мотото “Близо, по-близо, заедно”, има всички шансове да се превърне в една от най-сериозните и мащабни платформи за съвременно изкуство в България.

Тази година фестивалът покани и получи потвърждението на 19 световно признати артисти и арт колективи. Ева Котяткова (инсталация “Домашен арест”) и Росела Бискоти (пърфоманс “Процесът”) са сред участниците в тазгодишното Венецианско биенале.

Българските артисти, които основната програма на Sofia Contemporary 2013 ще покаже, са Самуил Стоянов, който през есента ще участва в Московското биенале, Искра Благоева, Камен Стоянов, който работи в София и Виена, Милош Гавазов, и Любомир Димов. Благодарение на куратора на Sofia Contemporary 2013 - Овюл Дурмушоглу, българската публика ще може да види изключително прогресивни турски артисти, както и провокативната американка Лиз Меджик Лейзър, чиято последна работа The Digital Face (“Дигиталното лице”) използва знакови публични речи на съвременни политици (досега Джордж Буш Старши и Барак Обама), за да възпроизведе с мълчаливи движения на тялото техните внушения. Лиз Меджик Лейзър ще обяви на 23 април името на българския политик, избран за акцията й, както и коя е речта, обект на пърформанса.

Сред останалите акценти на Sofia Contemporary 2013 е работата “Яздене на бик” (Самуил Стоянов), която ще бъде представена до сградата на Българска национална банка. За Самуил Стоянов язденето на бик е метафора за усилията на хората да оцелеят в условията на продължаваща икономическа криза. Художникът кани гражданите и гостите на София да се включат в обяздването. Акцията ще се проведе в два от дните на фестивала, като единият от тях е 1 май, Ден на труда.

“Загадъчната хоризонталност на един клекшоп” е работа на младия турски художник Ахмет Огют, който реагира на градския пейзаж с хоризонтален клекшоп  на неочаквано и невъзможно място. Защото клекшоповете са една от най-характерните гледки в София от годините на прехода и за да използваме тези миниатюрни отверстия на капитализма от нас се очаква да направим специфични жестове – да клекнем или да се наведем...

През 2009 г. Ахмет Огют представя Турция на Венецианското биенале заедно с Бану Ченетоглу, която също ще вземе участие в Sofia Contemporary 2013. Работата й се казва “Списъкът” и представлява документ, който ще бъде изложен в Софийското метро. Документът - обикновен административен списък - съдържа имената на близо 17 000 бежанци, починали на територията или по границите на Европейския съюз в опит да станат част от неговото общество. “Списъкът” третира по хладен и болезнен начин темата на Sofia Contemporary 2013 - “Близо, по-близо, заедно”.

Работата на Ева Котяткова, която ще представи  Чехия на Венецианското биенале, се казва “Домашен арест” и представлява огромна дървена фуния, в чиито  тесен отвор всеки ще може да постави  глава, за да изолира доброволно себе си и мислите си от света наоколо.

Работата на кюрдския художник Хива К, чиято практика се изразява в непрестанна критика на образованието по изкуства и мита за артиста-индивидуалист, се казва “Момчетата от Чикаго: докато ние плачехме, те мечтаеха...”. Колаборативният проект си поставя за цел да събере в София изследователи, активисти, студенти, художници и музиканти, които чрез песни да изследват личния си опит в условията на пазарна икономика.

Основните сцени на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary 2013 са паркът “Заимов”, ОКИ Дом на културата „Средец”, Националният природонаучен музей в София, както и много други външни градски пространства.

Публични лекции:

Вторият голям модул от Sofia Contemporary 2013 са публичните лекции на фестивала. Сред лекторите е най-влиятелната личност в съвременното изкуство за миналата година Каролин Христов-Бакърджиев, Антон Видокле, един от създателите на e-flux - най-голямата международна онлайн мрежа за съвременно изкуство, Андреа Филипс, преподавател по изящни изкуства в един от най-престижните университети по изкуства Goldsmiths’ College, University of London, българинът Боян Манчев, който работи в Германия, Япония и Франция. Чарлз Еше, който бе избран да курира следващото биенале в Сао Паоло насрочено за септември 2014 година.

Повечето чуждестранни лектори идват за първи път в България по покана на Sofia Contemporary 2013. Лекциите им ще могат да бъдат чути в ОКИ Дом на културата “Средец” (ул. Кракра 2А), в Централна аула на Софийски университет със съдействието на Културния център към СУ, както и в + това (ул. Марин Дринов 30).

Детска програма:

Второто издание на международния фестивал за съвременно изкуство Sofia Contemporary 2013 предвижда и осем събития за деца, които отговарят на един основен критерий - децата се срещат с изкуството по забавен и подходящ за възрастта им начин, чрез игри. Всички проекти са по идеи на млади български автори, които работят както у нас, така и по света. Трите големи сцени на програмата Sofia Contemporary Kids са Природонаучният музей, паркът Заимов и проектите в публичното пространство на София.

Свързани новини