search icon

Съдби

Люба Кулезич: На душа липосукция не се прави

"Не се окачествявам като кофти пич", казва за себе си известната журналистка

- Докъде стигна подготовката за предаването "Насреща Люба Кулезич" по ТВ7?

- В момента е трудно дотолкова, доколкото е много малко времето. Магазинно, неделно предаване, близо тричасово, изисква хубав екип, технологическа обезпеченост, динамика, бързина. Не всички условия съвпадат поначало. Решение да започна нещо от нулата за пореден път предполагаше подобна ситуация. Стартираме на 3 април.

- Кога разбра, че новото ти предизвикателство ще е именно това предаване?

- Неотдавна, въпреки че такива разговори, подмятания и сондажи имаше от два месеца.

- Преди да напуснеш Нова телевизия?

- Съвпаднаха нещата. Нова телевизия за мен беше изключително сериозен и дълбок опит за моя мъничък живот. Човек иска да прави нови неща, следващи стъпки. Когато е стигнал до някакво ниво, да продължи нататък. Аз съм работила десет години в БНТ, на едно и също място, но не на една и съща позиция. И мисля, че е било прекалено дълго време, което е можело да бъде съкратено на половина. В крайна сметка, човек като мине 50-те, както съм аз, въпреки че се чувствам вечна абитуриента, която всеки път трябва да започва нещо отначало, се притесних от мисълта, че вътрешно мога да затлъстея и душата ми да хване три сантиметра мастна тъкан. Ама на душа липосукция не се прави.

- Ще работиш в екип с Иван Ласкин и Шкумбата, а се носи мълвата и за Мия Сантова и Албена Вулева. Какво точно си намислила?

- Това близо 3 часа предаване е част от един по-голям блок, който ще се казва "7 часа с ТВ7", или "Блок седем". Предвидено е Иван Ласкин и Шкумбата да опитат в този магазин със свои рубрики, тъй като са специфични и наложени хора. Единият - бунтар, нежен хулиган, или човек, който не желае да се побира в клишето. Другият - човек, който се задържа с години на полето на народната раздумка, на хумора, който се ражда всекидневно. Да има елемент на комично, парадоксално, към което и единият, и другият има вкус. Мия Сантова е отделна част от този 7-часов блок. Тя ще прави новинарски фрагмент от 8 до 9 сутринта и ме предвожда. Албена Вулева не е част от "Насреща Люба Кулезич".

- Как ти работеше с Иван и Андрей?

- Разбирахме се. В "Станция Нова" нямаха всекидневна намеса. Съжалявам сега, че не сме се срещали и обсъждали по-често всекидневни проблеми и въпроси на едно шоу. Те са пример, че телевизията предоставя терен да имаш роля. Извън нея да си друг човек. Много често това засяга и мен самата. Когато например ми кажат: "О, това е хапливата Кулезич, чийто език реже като бръснач". Всъщност, аз в живота си съм един човек, който не се окачествява като кофти пич. Сантиментална и добронамерена съм.

- Толкова години гледаш негативите на заобикалящия свят. Как им реагираш?

- Когато съществуването на дъщеря ми зависеше пряко от мен - да я отгледам, изуча и издържам - бях по-страхлив човек. Вътрешно се опасявах за елементарни битови неща. Когато тя стъпи на крака, аз се почувствах напълно свободна. Най-отвратителното нещо за моята личност е да се свиваш от несигурност, от страх, да се опасяваш непрекъснато за хляба си, знаейки, че не това прави смисъла на живота. Не мога и няма да се примиря да мисля за хляба. Само. Мисля, че всяко човешко същество има нужда от пример, от авторитет, от някакви хора извън себе си, на които да вярва, с които да спори, на които желае да подражава. Да има формула, с която да ги отъждествява с нещо качествено. Това се разпадна в нашия живот, това трябва да се възстановява - система от авторитети.

- Ще те излъчват по времето на "Тази неделя" с Лора Крумова. Зрителят ще се чуди на коя телевизия да превключи.

- Е, нали въпросът е да се чудят. Ние с Лора сме много различни. Самата различност, заложена в нас, вече дели публиката. Различни сме по темперамент, по стил, по начин на общуване с гости и с публика. Това е залог за нормална конкуренция.

- Как ще коментираш заместничката си в "Рулетка" Валерия Велева?

- Няма да го направя, защото не е коректно и не е честно. Неведнъж досега съм изразявала в мои коментари, посветени на българските медии и морала в тях, отношението към типажа Валерия Велева.

- Откъде идва според теб толкова много негативна енергия у нас и по света? Модерността ли е виновна?

- Човекът не се е променил от египтяните насам. Може би е бил по-съвършен във времената на Леонардо да Винчи - по-образован, по-умен и по-човечен. Изключително вярвам в личния избор. Оказа се, че съм свръхиндивидуалист. Да носиш отговорност за действията и думите си е изключително трудно, но много полезно занимание. Преживяла съм няколко апокалиптични срива в живота си. След последния някак си душата ми сама взе решение да носи отговорност за себе си. Така се връщаш към античното правило: "Не прави на другите това, което не искаш на теб да направят". Негативизмът идва от страх. Омразата и злобата идва от страх. Най-големите си грешки съм допускала в състояние на страх - да не бъда уязвена, да не бъда уволнена, да не изостана, да не ме изхвърлят. Когато се отървеш от страха, ставаш много по-ведър човек. Господ почва да ти помага невероятно.

- Къде е твоята граница?

- Никога няма да заклеймя човек за това, че е различен като сексуална ориентация. Сексът е в главата, а любовта е в сърцето и няма нищо общо с органите, разположени под кръста.

- Лесен характер ли си?

- Сигурно не. Има обаче много хора, с които се виждам и комуникирам спокойно. Непрекъснато някой иска да ми се изповядва - това понякога ме изморява много.

- Правиш ли компромиси?

- Много съм правила. Без компромиси накъде? Ние да не сме робокоп? Ако не правиш компромиси, се превръщаш във валяк, трактор, фадрома, машина за газене. Прави компромиси, но си позволявай да кажеш твоята гледна точка.

- Как преценяваш хората толкова бързо?

- Много съм се лъгала. Бях много доверчив човек. Казвам го с тъга. Да благодарим на кризите, защото те са страхотен учител. Те ме научиха как да развия качеството, което ми е дал Господ - много силна интуиция. Излъгвала съм се и този урок няма да забравя цял живот. Най-суровите учители са предателството и измяната.

Източник: "Стандарт"

Свързани новини