search icon

Любопитно

Жените харесват добрите момчета

Психолозите смятат, че черти като себеотрицание и алтруизъм са станали част от генетичния ни код, защото са привлекателни за противоположния пол

Добрите момчета първи успяват да спечелят момиче, показва ново изследване.

Психолозите смятат, че черти като себеотрицание и алтруизъм са станали част от генетичния ни код, защото са привлекателни за противоположния пол, пише БГНЕС.

Те считат, че в процеса на развитие на хората качества като здравина и сила са изместени от други качества като оказване на помощ при отглеждането на децата.

"Развитието на човешкия мозък е увеличило страшно много стойността на отглеждането на децата, така че за нашите предци вероятно е било от голяма важност да си избират половинки, които искат и могат да бъдат добри партньори за дълго време", обясняват д-р Тим Филипс и колегите му от университета в Нотингам и Института по психиатрия към Кралския колеж в Лондон.

"Проявите на алтруизъм вероятно са предоставяли точни представи, че това е така и са създали връзка между човешкия алтруизъм и сексуалната селекция", допълват учените.

В изследването, целта на което била да се установи дали алтруизмът се е развил в резултат на сексуалната селекция, участвали 70 еднояйчни и 87 разнояйчни близначки.

Те трябвало да попълнят въпросник за собствените си нива на алтруизъм, като отговаряли на въпроси от рода на "давали ли сте пари за благотворителност?" и "хвърляли ли сте се в река, за да спасите някого от удавяне?".

След това били попитани дали искат потенциалните им партньори да притежават същите качества.

Свързани новини