search icon

Любопитно

Дария Симеонова елегантна в кецове и вечерна рокля на червения килим

За Дария Симеонова филмът е първи като изпълнител на главна роля.

Дни преди да тръгне по кината, новият български филм „Майка“ бе представен на премиера.

По червения килим главната актриса Дария Симеонова мина в кецове и елегантна вечерна рокля. За Симеонова това е дебют в главна роля в киното. Участват още хърватската звезда Леон Лучев, печелил награди на фестивали като Берлин, Кан и Сънданс, както и кенийските открития - Перис Уамбуи и Стив Матиас. Всички деца участници във филма, и в България, и в Кения, само с едно изключение, не са деца-актьори – те са сираци или деца от улицата – факт, който е много сложен за работа на терен, но допринася за автентичното звучене на лентата.

Реализъм и документалност лъха и от локациите, и от стила на работа на оператора Крум Родригес, с когото режисьора на филма Зорница-София работи в трети филм и в четвърти пореден проект. Автентичността е на всички нива - има не малко сцени от филма, които са се случвали на авторите, докато работят по проекта. Сценаристи на лентата са Миглена Димова и Зорница София. След успешното турне във Варна, Бургас и Пловдив при пълни зали (и едночасови срещи със зрителите, след седем фестивални участия у нас и в чужбина, четири награди и топлия прием на Киномания, филмът на Зорница София „Майка“ най-после ще може да бъде видян от родната публика в киносалоните в цялата страна.

След триумфа му на фестивала „Златна роза“ 2022, където получи награди за най-добър филм, за женска роля на великолепната Дария Симеонова, за операторско майсторство на Крум Родригес и една специална награда за децата от Широка лъка и гетото в Кибера, Кения, филмът ще се срещне с всички любопитни кинозрители у нас, които го очакват с нетърпение от месеци. Лентата е вдъхновена от реалната история на една българка и от нейната борба да превърне травмата си от невъзможността да има свои деца - в триумф на един различен тип „родителство“. Филмът докосва болката, която все повече съвременни семейства носят и крият, опитвайки се да добият деца, но и другите пътища към тази мечта, защото винаги има начин. Филмът заразява със своя оптимизъм, че всеки един човек може да промени пейзажа, неправдите, света.

Свързани новини