search icon

Top stories

Гледаме историята на "Последното танго в Париж" на Синелибри

Синелибри 2024 започна с поезия и музика, както подобава за юбилейно десето издание, в чието мото се съдържа обещание за хармония.

Пълна зала аплодира актьорите участници в елегантния пърформанс Александра Костова, Яна Божанин, Спартак Панталеев и Теодор Каракачанов. Режисьор на спектакъла е Димитър Коцев-Шошо, а музикалното решение е на неуморния експериментатор Божидар Василев-Trombobby. След спектакъла беше излъчен новият филм на Паоло Сорентино - „Партенопа“, загадъчна женска епопея, изпълнена с носталгичен копнеж по младостта и страст към свободата. Главната роля е поверена на ослепителната Челесте Дала Порта, партнират ѝ утвърдени актьори като Стефания Сандрели, Гари Олдман и Силвио Орландо.

Синелибри продължава с множество кино-литературни премиери и паралелна програма, наситена с интересни събития. В рамките на модула „Оди за човека“ има няколко филма, ангажирани с общественозначими каузи. Техните премиери ще бъдат съпроводени с дискусии, достъпни за широката публика. Още на 14 октомври в кино „Люмиер“ е националната премиера на затрогващия романс „Време за живот“ с Флорънс Пю и Андрю Гарфийлд в главните роли, който обра овациите на кинофестивала в Торонто. Прожекцията ще бъде съпроводена с дискусия с участието на представители на МБАЛ „Надежда“, които ще запознаят публиката с кампанията за съхранение на репродуктивни възможности при млади пациенти с онкологични заболявания.

На 15 октомври в кино „Одеон“ ще бъде представена семейната драма „Блубек“ - визуално зашеметяващ филм за духовната близост на една майка с нейната дъщеря и за любовта им към океана. Премиерата обхваща дискусионно събитие и прожекция на креативни видеоклипове, насърчаващи грижа и отговорност за състоянието на природата. Специални гости: НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и Петър Димитров, създател на фестивала A to Jazz.

Предназначен за любителите на анимацията, филмът на Мишел Азанависюс „Най-ценният товар“ е разтърсваща антивоенна драма, номинирана за „Златна палма“. В категория „Оди за човека“ е селектирано и едно българско заглавие – „Заведи ме вкъщи“. Адаптация по едноименната повест на Михаил Вешим, филмът на режисьора Мартин Геновски засяга актуални теми, свързани с грижата за деца в неравностойно положение, а така също и с пошлите телевизионни шоупрограми, измамния блясък на рекламата и капана на евтината популярност. Официалната премиера е на 19 октомври от 19:00 ч. в кино „Люмиер“ в присъствието на част от звездния екип на филма.

След премиерата си на фестивала в Кан у нас пристига биографичната драма „Да бъдеш Мария“ - своеобразно любовно писмо до Мария Шнайдер, филмовата звезда от 70-те години на миналия век, катапултирана към славата от Бернардо Бертолучи чрез провокативната лента „Последно танго в Париж“ и изживяла остатъка от земните си дни, измъчвана от скандал. Филмът с Анамария Вартоломей („Събитието“) и Мат Дилън в главните роли ще бъде показан на 24 октомври в кино „Одеон“. Преди прожекцията ще се проведе дискусия с психотерапевт от екипа на фондация EMPROVE и #ЖенитeSurvivors в подкрепа на жените, които се опитват да се освободят от токсични връзки и да изградят живота си отново.

Свързани новини