search icon

Top stories

Преобразяват зала 1 на НДК в конгресна зала на КПСС

На 22 ноември в Зала 1 в рамките на 38-ото издание на Киномания ще се състои българската премиера на „Берлингуер. Голямата амбиция“, който откри 19-ия кинофестивал в Рим на 16 октомври.

Филмът на Андреа Сегре е една от най-големите италиански исторически продукции за годината, а освен това в нея има силно българско участие. На прожекцията в Зала 1 ще присъства българският и част от италианския екип на филма, а събитието е част от програмата на Фестивала за европейска солидарност, чиято тема тази година е „Стени“. БЕРЛИНГУЕР. ГОЛЯМАТА АМБИЦИЯ предлага нов поглед към биографията на Енрико Берлингуер, лидер на Италианската комунистическа партия и една от най-влиятелните политически фигури в Италия и в света през 70-те години на ХХ век.

Филмът започва с неуспешния, държан в тайна атентат, извършен срещу политика през 1973 г. в София. Елитни български актьори, възстановка на Кремъл в Зала 1 на НДК, уникални архивни кадри от София и знакови български сгради от соц епохата дават автентичния облик на филма. БЕРЛИНГУЕР. ГОЛЯМАТА АМБИЦИЯ има световна премиера като откриващ филм на престижния кинофестивал в Рим, където участва в конкурсната програма, а от 30 октомври тръгва в кината в Италия.

Във филма участват българските актьори Светослав Добрев (като Тодор Живков), Николай Данчев (като Леонид Брежнев), Владимир Люцканов (в ролята на Игор Пономарьов, един от най-близките сътрудници на Брежнев), Огнян Симеонов (в ролята на висшия партиен функционер Борис Велчев, впоследствие изпаднал в немилост пред Тодор Живков) и Леарт Докле в ролята на преводача, убит при неуспешния атентат срещу Берлингуер, организиран от българските служби по поръчение на Москва по време на посещението на Берлингуер в София - през 70-те години на ХХ век Берлингуер е недолюбван от хардлайнерите както на Запад, така и на Изток, и те правят всичко възможно да го елиминират.

В България са снимани ключови епизоди от филма с участието на голям български творчески и технически екип. Тук е сниман атентатът срещу Берлингуер, както и посещението му на конгрес на КПСС в Москва, където той открито отстоява автономността на Италианската комунистическа партия, противопоставяйки се на Брежнев. За снимките на филма Зала 1 на НДК е преобразена от българския екип в конгресна зала на КПСС в Кремъл. Символично българската премиера на филма ще се случи точно в тази зала. След премиерата на Киномания се предвижда киноразпространение на филма в избрани салони в страната.

Свързани новини