Защо България не се класира на финала на "Евровизия" в Москва и какво не достигна на песента "Илюзия" на Краси Аврамов - на тези и други въпроси човекът-глас отговори в телефонно интервю от руската столица в "Следобедният блок" на Дарик. Песента "Илюзия" остана извън избраните десет, които продължават напред в конкурса.

Ето какво каза Красимир Аврамов пред Теодора Каролеева.

- Здравей, Краси!

- Здравейте!

- Първо, искам да ти благодаря, че спази уговорката си от вчера за това интервю, независимо от резултата снощи. Яд ли те е за това, което се случи снощи - честно?

- Не, не ме е яд. Просто съм малко разочарован. Но съм горд с нашето представяне и с отношението на всички останали към нас.

- Какво не й достигна на нашата песен? Защо повече европейци не гласуваха за нея?

- Всичко е една геополитика и то се вижда в избраните песни. Всички онези песни, които смятахме, че бяха най-слаби и всички, които въобще бяхме отхвърлили в избирането, точно те бяха избрани.

- И стигнаха до финала.

- А тези, които бяха фаворити, не спечелиха. Веднага става ясно какво се получава.

- Дали има някакво класиране на песните от снощи след десетото място. Знам, че организаторите вадят такава класация часове след полуфинала. Знае ли се къде сме ние в списъка от 18-те песни, които участваха?

- Все още не е излязъл такъв списък, чакаме и вероятно ще го получат в Националната телевизия.

- Разполагаш ли с някаква вътрешна информация за това как международното жури е гласувало за нашата песен?

- Доколкото знам, това се пази в абсолютна тайна от журито. Това вероятно ще излезе заедно с разпечатките на зрителското гласуване.

- Кои са хубавите неща обаче, които ни се случиха в Москва - като оставим настрана факта, че не се класирахме на финала?

- Първо, искам да кажа, че ние наистина се чувствахме невероятно на сцената. С Петя Буюклиева, Ани Лозанова, Албена Вескова - бяхме невероятен екип и претърпяхме страшно много като нападки в България, тежки моменти. Но важното е, че ние се концентрирахме и успяхме да дадем максимума от себе си и да накараме публиката да стане на крака - което за съжаление не са го давали по телевизията, но вероятно реакцията се е усетила.

- Тук са ръкоплясканията, това е нещо, което аз чух. Наистина, след вашето изпълнение хората ръкопляскаха.


- Станаха на крака няколко блока в залата. Представихме България чудесно по целия свят - 160 милиона са ни гледали. Дори Австралия и Нова Зеландия са включени в излъчването на конкурса тази година. Много чужди журналисти ми пишат "Вие бяхте невероятни", "Вие се представихте страхотно". За нас е важно, че ние наистина бяхме достойни там и името на България грееше там. Ние сме артисти и имаме доста предложения за концерти в различни държави. Тепърва имаме срещи да уточняваме тези неща, хубави неща се случват. Ще продължаваме да славим България.

- Каза малко за реакциите в Москва на чуждите журналисти. Какви оценки очакваш да чуеш тук от хората, които те критикуваха. Преди малко си позволих да кажа, че вероятно много от тях сега се бият в гърдите...

- Досега късмет са имали Елица и Стунджи да преминат на добра позиция, но не всички преминаха. Всички българи снощи станаха свидетели на нашето представяне по телевизията. А дали ще е негативно или положително - всеки трябва да погледне обективно на нещата и сам за себе си да го каже с честно сърце как се е почувствал като българин.

- Ще ги видиш и прочетеш, като се върнеш в България - ако те интересува, разбира се, какво мислят тези, които преди това не са били на твоя страна.


- Аз съм сигурен, че едни хора са тъжни, други са щастливи от факта. За съжаление, подкрепата не е стопроцентова. Да се обичаме и да се мразим - не може да има и между това положение.

- Елица и Стунджи наистина са единствените българи, които успяха да стигнат на финала и да се класират на пето място. Винаги питам нашите представители на "Евровизия" дали според тях има формула за песента, която трябва да бъде направена успешна на този конкурс.

- Не, няма абсолютно никаква формула. Има, разбира се...

- Основни критерии, да.

- Хубава песен, да звучи хитово. Всички пак станаха свидетели кои песни преминаха напред, нали? Има една или две песни, които наистина заслужаваха.

- Израелското парче поне на мен ми хареса, песента на Босна и Херцеговина.

- Да. Но мисля, че нашата песен е различна като хитов елемент. Тя се запява и всички я пеят.

- Последно да те питам - България към коя песен да насочи гласовете си на финала, ти кого би подкрепил.

- Аз бих подкрепил гърците, Турция.

- Балкански уклон.

- Не само защото сме съседи, но наистина имат съвсем друго отношение. От една кръв сме и това си личи в музиката.

- Докога сте в Москва, ще останете ли за финала?


- На 17 или 18 май.

източник: signal.bg