Зрители на "Сървайвър" скочиха срещу първия отпаднал Пейо Георгиев от племето „Ифугао“. Хотелиерът си тръгна от Филипините, след като загуби решителния дуел срещу бизнес психолога Ивана Микова. Той отказа да играе финалната игра, като се оправда, че Ивана се справя по-добре от него. Киселякът нападна и останалите участници, които не били на нивото му и затова нямало с кого да играе. Пейо обяви в "Преди обед", че е намерил скрития идол, който му го гарантираше имунитет, но отказал да го използва. Зрителите го обвиниха, че е дошъл до Филипините само на екскурзия. "Нелепо поведение на Пейо… Дори и от другия отбор му го казаха много правилно “Заел е мястото на някой, който му се играеше в Сървайвър” и е факт", пише зрителка.

„Не съжалявам за нищо“, заяви той, въпреки че напусна играта още преди тя да е навлязла в решителния си етап. След като бяха изпратени на Острова на изкуплението и преживяха мъчителни мигове на изолация и самота, Пейо и Ивана от „Ифугао“ се изправиха един срещу друг, за да покажат кой е по-ловък и съобразителен. Двамата трябваше да построят кула от дървени елементи. Хотелиерът обаче силно се затрудни от тази задача, отказа се още в началото и напусна предаването завинаги. Въпреки че победи, Ивана ще продължи на живее в изгнание на Острова на изкуплението.

Междувременно разцеплението между племената се задълбочава. „Бонток“ продължава категорично да води във всички игри, включително в най-тежките и изтощителните. Като награда за волята, силата и упоритостта си, неговите представители получиха повече храна и риболовни принадлежности, с които да улеснят живота си на самотния филипински остров. Липсата на провизии пък засили стреса в „Ифугао“ и конфронтира по-темпераментните участници.

Допълнително напрежение донесе и първата среща в Колибата на преговорите, в която се срещнаха посланици на враждуващите племена. Притиснати от времето, представителите на „Ифугао“ и „Бонток“ взеха съдбоносно решение, което ще повлияе хода на играта.