search icon
search icon

Световен театър в София: ''Дистанция''

„Хората са склонни да поддържат определена дистанция между себе си и другите. Това невидимо пространство определя „територията” на всеки човек и е ключова величина за съвременното общество”

ДИСТАНЦИЯ

12 юни 2015 г., Театрална работилница „Сфумато“ – 19:00 ч.

Билети на касата на ТР „Сфумато“ и онлайн на boxoffice.bg

MARRAFA vzw – Брюксел, Белгия

идея / хореография: Луис Марафа
автори / изпълнители: Луис Марафа, Антонио Кабрита
координация: Петра ван Гомпел
музика / осветление: Луис Марафа
допълнителна музика: Том Йорк
с подкрепата на GC De Markten / GC Nekkersdal / StairCase.studio BXL / O Espaço Do Tempo

„Хората са склонни да поддържат определена дистанция между себе си и другите. Това невидимо пространство определя „територията” на всеки човек и е ключова величина за съвременното общество”, твърди американският антрополог Едуард Хол. „Дистанция” на Луис Марафа и Антонио Кабрита е завладяващ съвременен танц за „територията“ на всеки. Колко е общоприетата дистанция и как може да се измери отдалечеността между двама души? Дистанцията между хората се проявява както физически, така и емоционално. В този случай присъстват двама мъже. Преминаването на границите предизвиква реакции, диалог и емоции - парадоксални отношения, при които езикът на тялото постоянно се променя.

Роден в Германия, Луис Марафа израства в Евора, Португалия. Той завършва Танцовото училище в Лисабон. Премества се в Брюксел, където през 2012 г. съосновава танцовата компания „MARRAFA vzw”, както и танцовото студио „StairCase.studio”. Изявява се като хореограф, танцьор и филмов режисьор, вдъхновявайки се от заобикалящата го среда, непосредствените преживявания и различията между културите. Негови работи са отличавани на редица форуми за видео и танц, като „Дистанция” получава номинация за наградата SPA Португалия в категорията за най-добра хореография през 2014 г.

Хореографът и танцьор Луис Марафа ще се срещне с български професионални танцьори, работещи в сферата на съвременния танц. Ателието, което ще се проведе на 11 юни 2015 г. в Дерида Денс Център от 14:00 ч. до 18:00 ч.

Спектакълът е част от платформа Aerowaves, подкрепена от програма „Творческа Европа” и Столична община и управлявана за България от Derida Dance Center.

„Световен театър в София“ продължава до 15 май 2015 г. със следната програма:
- „Юда“ - 14 юни 2015 г., Младежки театър „Николай Бинев“ – 19:00 ч.
- Кръгла маса „Евангелието на Юда и театралната му версия“ - 15 юни 2015 г., Гьоте-институт, 9:30-12:30, вход свободен

„Световен театър в София“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.

Деветото издание на „Световен театър в София” се осъществява с подкрепата на Столичната община, Министерство на културата, Италиански културен институт в София, Гьоте-институт в София, Фондация „Америка за България", Сдружение „Антракт”, Младежки театър „Николай Бинев”, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театрална работилница „Сфумато”, Derida Dance Centre.

Свързани новини

Още от hotnews

Коментари