search icon
search icon

Световен театър в София: ''Жизнено пространство''

На 11 юни в Сатиричния театър ще се случи холандското представления „Жизнено пространство“ – един от най-атрактивните и забележителни спектакли от тазгодишната програма на „Световен театър в София“

След три дни започва „Световен театър в София“ (5-15 юни 2015). За първи път в България ще гостува спектакъл на знаменития италиански режисьор Пипо Делбоно. "Орхидеи" ще открие тазгодишната програма на "Световен театър в София" на 5 юни 2015 г. от 19:00 ч в Младежки театър „Николай Бинев“.

На 11 юни 2015 от 19:30 ч. в Сатиричния театър ще се случи холандското представления „Жизнено пространство“ – един от най-атрактивните и забележителни спектакли от тазгодишната програма на „Световен театър в София“.

ЖИЗНЕНО ПРОСТРАНСТВО
11 юни 2015 г., Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – 19:30 ч.

Билети на касата на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ и онлайн на tickets.satirata.bg

STICHTING PELS/ЯКОП АЛБОМ – АМСТЕРДАМ, ХОЛАНДИЯ

Идея: Якоп Албом
Участват: Рейнир Схимел, Яник Хреуелдингер, Силке Хундертмарк, Ленард Люсие, Ралф Мулдер/Емпе Холуерда.
Музика: Alamo Race Track
Сценография: Дауе Хибма, Якоп Албом
Дизайн осветление: Юри Схреудерс
Драматург: Юдит Вендел
Кукла: Роб Хиленбринк / Робс Попшоп
Продуцент: Вилма Кеуте/Alles voor de kunsten
Международен агент: GPAG/JG Baggerman

Двама мъже живеят заедно в една малка стая. Те са изобретателни и за тях липсата на място не е проблем. Всеки предмет има необичайни и многобройни функции: леглото се превръща в пиано, а шкафът за книги – в хладилник. За да компенсират отсъствието на жена, двамата мъже изобретяват механична домакиня. Но съвсем скоро откриват, че тази кукла има собствено мнение. Напрежението се нагнетява, а стаята става все по-малка и по-малка...

„Жизнено пространство” пренася атмосферата от немите филми на театралната сцена, като пленява публиката с абсурдистки хумор, впечатляваща акробатика, технически виртуозно актьорско изпълнение. Представлението е вдъхновено от творчеството на Бъстър Кийтън, пионер на фарса и физическата комедия от нямото кино.

Режисьорът Якоп Албом е роден в Швеция. През 90-те заминава за Холандия, за да учи в прочутото театрално училище за физически театър и пантомима в Амстердам. След поредица от сътрудничества с изтъкнати театрални творци и компании, от 2000 г. той работи самостоятелно. Якоп Албом разработва свой уникален стил, в който театър, пантомима и танц се събират ведно. Творчеството му е силно повлияно от логиката на сънищата, създавайки театрални реалности, съществуващи на ръба на подсъзнанието. За да постигне този ефект, той заиграва своята театрална реалност, поставяйки я в регистъра на илюзионизма, акробатиката, танца, клоунадата, музиката и визуалните изкуства, за да сътвори фантазен свят, в който всичко е възможно.

„Жизнено пространство” печели наградата за пантомима на Датската асоциация на Театралните и концертни режисьори (VSCD) през 2012 г, първа награда на публиката“Wijkjury”, награда “Delftse Kijker” и награда “Toneelkijkerprijs” в Хага. Само преди два месеца получи и поредната престижна номинация за изключителна продукция от независимите критици на Бостън.
Силке Хундертмарк е номинирана за награда „Коломбина” за най-добра женска поддържаща роля за нейното изпълнение като Куклата.„Световен театър в София“ продължава до 15 май 2015 г. със следната програма:
- Професионално работно ателие с хореографа Луис Марафа - 11 юни 2015 г., Derida Dance Center – 10:00 – 14:00 ч.
- „Дистанция“ - 12 юни 2015 г., Театрална работилница „Сфумато“ - 19:00 ч.
- „Юда“ - 14 юни 2015 г., Младежки театър „Николай Бинев“ – 19:00 ч.
- Кръгла маса „Евангелието на Юда и театралната му версия“ - 15 юни 2015 г., Гьоте-институт, 9:30-12:30, вход свободен

„Световен театър в София“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2015 г.

Деветото издание на „Световен театър в София” се осъществява с подкрепата на Столичната община, Министерство на културата, Италиански културен институт в София, Гьоте-институт в София, Фондация „Америка за България", Сдружение „Антракт”, Младежки театър „Николай Бинев”, Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Театрална работилница „Сфумато”, Derida Dance Centre.

Свързани новини

Още от hotnews

Коментари