Второто издание на „Следата“, инициатива на Университетски театър - НБУ, ще се състои между 7 и 11 май 2015 г.

Провокирана от нуждата за постоянен и задълбочен дебат над възможностите за реализация пред завършващите театрално образование, „Следата“ предлага образователна платформа с паралелно представяне на дипломни спектакли от всички театрални висши училища в страната.

В образователната програма ще се включат лектори като Кристоф Кнох, председател на Обединението на независимите артисти в Германия, основател на центъра Мика Мока в Берлин и международен експерт в развитието на независими артистични пространства; проф. Алба Симина Станциу, представител на едно от най-големите културни събития Балканския полуостров - Международният театрален фестивал в Сибиу; както и танцьорът и хореограф Рамона Галкина.

От българска страна в образователната програма ще се включат експерти и утвърдени професионалисти, които ще проведат различни ателиета, засягащи театралната професия.

„Необходимост и възможности от легитимация на съсловието“ е заглавието на ателието поверено на актьора и председател на Съюза на артистите в България – Христо Мутафчиев. Освен юридически препоръки към младите актьори и режисьори, ще се дискутират възможностите за бъдещи проекти, изборът между „щат“ и „свободна практика“ и т.н.

В рамките на работилницата „Как да се подготвим за кастинг или всичко, което трябва да знае актьорът, за да получи ролята“ режисьорът Мартин Киселов ще представи различни техники за успешно преминаване на кастинг. Мартин Киселов има богатият международен опит в киното и театъра и ще сподели важни насоки, свързани с предварителните прослушвания, съществена част от актьорската професия.

Съществена част от работната артистична ситуация в Европа е свързана с необходимостта от познаване и достигане до средства по различни проекти. „Да направим идеите си видими“ е именно практическо ателие, което цели да покаже най-важните характеристики при писането на проекти и излагането на творческа идея. Ателието ще бъде ръководено от доц. д-р Елена Благоева, културолог, специализирала Европейска интеграция в Европейския колеж, Брюж и Международни връзки в Институт „Отворено общество“, Будапеща.

Проф. Анастасия Савинова-Семова, преподавател и дългогодишен ръководител на катедра Сценическо движение в НАТФИЗ, ще води ателието „Актьор и маска“. Проф. Савинова разработва собствена система за работа с театрална маска.

Как въздействат върху тялото емоционалната експресия и актьорското представяне ще е темата на ателието „Психо-физическа подготовка на актьора за работа“, водено от Радослав Щерев.

В ателието „Може ли да се развива креативността?“ психологът доц. д-р Емилия Алексиева дава в отговор различни техники, които провокират креативното мислене.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община за 2015 г.,
Централен фонд за стратегическо развитие на Нов български университет и с подкрепата на Гьоте-институт, София.
“Следата” е инициатива на Университетски театър, НБУ.