Нова забавна версия на „Любовен еликсир” ще се играе премиерно на сцената на Музикален театър „Стефан Македонски“ в София в Деня на хумора и сатирата – 1 април.

Свежият спектакъл за смелостта да признаеш чувствата си е подготвен за съвременната публика от Държавна опера Пловдив, която пренася действието в 50-те години на миналия век в Бѐла, Италия.

В спокойното градче нахлува Рекламата и момичета от ерата на Мерилин Монро и моряци в бели униформи рекламират и продават всичко – от еликсири до чувства. Комичната опера на Гаетано Доницети ще завладее публиката с веселата бъркотия, предизвикана от красивата Адина, влюбения до полуда в нея Неморино и шарлатанина доктор Дулкамара.

„Езикът на любовта днес е вплетен в рекламни послания – поднесени с намигване и усмивка, но и празни от съдържание и чувства шаблони, които просто продават. „Общуването” е подложено на изпитания и то в най-красивите си нежни и интимни моменти, тогава, когато изразяваме чувствата си. Днес общуваме с нея, чрез нея – Рекламата. И става „чудо” – проблемите ни изчезват. Някак си неусетно ставаме Супермени, Супермайки, Суперкрасавици и все супер, супер, супер…. Дали е така, обаче?”, задава своите въпроси режисьорът на постановката доц. Нина Найденова, директор на Държавна опера Пловдив.

Диригент на премиерата „Любовен еликсир“ е Диан Чобанов, а централните роли са поверени на артистичния австралиец Марк Фаулър и на талантливите му колеги Станислава Иванова, Светлана Иванова, Тончо Тончев, Петър Данаилов и др. Динамичната хореография е дело на Боряна Сечанова, художник на декора е Иван Савов, а на костюмите – Яна Дворецка. Билети за „Любовен еликсир” от Доницети се продават на касата на сцената-домакин в Музикален театър „Стефан Македонски”.

Класическото произведение с винтидж визия и суинг звучене е част от предстоящата усърдна творческа година за Държавна опера Пловдив – естествено продължение на успешния 60-годишен сезон през 2014г. Юбилеят на пловдивската институция бе динамичен и разнообразен за публиката и силно натоварен за музиканти и артисти - 7 премиери – оперни, балетни и детски заглавия, симфонична програма, програма за млада и нова публика, обновяване на оперния фестивал на Античния театър със звезди от световна величина, участие в международни проекти и инициативи в подкрепа на кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019.