Столичен куклен театър спечели голямата награда „Златен делфин” за цялостен спектакъл на 16-я Международен фестивал във Варна, който бе закрит вчера вечерта.

Призовете бяха определени от жури с председател театроведа Никола Вандов.

Постановката „Приказка за скитника-крал” по Карел Чапек с режисьор Катя Петрова грабна голямата награда в категорията спектакли за деца! В същата категория Катя Петрова взе и награда за най-добра режисура.

Христо Йоцов получи награда за най-добра авторска музика за „Приказка за скитника-крал” и „Бурята”, а Станислава Кръстева взе отличие за най-добра сценография отново за „Приказка за скитника-крал”.

„Приказка за скитника-крал” е постановка за деца над 6 г., но няма да е пресилено да кажем, че е подходяща за всички възрасти. На основата на три весели истории, разказани от три детективи, на сцената се вихрят какви ли не щуротии, пътувания и преследвания, пречупени през призмата на смеха и една изключителна сценография.

А оригиналните актьорски превъплъщения на Станимир Гъмов, Румен Угрински, Жоро Спасов и Румен Гаванозов със сигурност правят представлението увлекателно, занимателно и привлекателно – както би казал големият Карел Чапек.