Мъжът на фолк дивата Рени, с когото доскоро съжителства – Борис Пилософ, е въртял ловки сделки с фирми, източили милиони ДДС и задлъжнели с корпоративен данък на хазната, научи HotArena.net.

Бившият състезател по тенис на маса като пинг-понг е прехвърлял закъсали компании на беден циганин от „Орландовци”. После с Рени забягват чак в Израел и тук никой не им търси сметка, пише в. „Всеки ден“.

Парите, които фирмите на Пилософ дължат на хазната, се изчисляват в милиони. Например, само едно от дружествата, което е сменило набързо няколко собственика – „Крав Мага” (името означава система за самозащита) е с над 33 млн. лв. задължения.



Фирмата е регистрирана през далечната 2001 г., точно когато чалгарката и бизнесмена стават гаджета. По-късно компанията се слива с ЕТ „Технос - Георги Телийски”. Междувременно Борис Пилософ купува още няколко фирми, затънали до гуша в дългове към данъчните. Той обаче няма ни най-малко намерение да покрива финансовите им ангажименти. Набързо ги прехвърля на някой си Мирослав Тодоров Ценов.

Въпросният Ценов е типичен бушон за дедесарски измами - маргинализиран човечец, епилептик, докаран в столицата от циганската махала във Видин. Роденият през 1982 г. Ценов е „собственик” на над 40 фирми, показва справка в Търговския регистър. Още по-любопитно е да се види от кого той е „купувал” компаниите с огромни задължения.



Сред имената са както бивши мутри и мутреси, така и мастити бизнесмени. Там например са хора от най-близкия кръг на покойния Карамански, а също и бизнесмена Митко Събев. Седалището на тези затънали в дългове кухи структури се намира в столичния квартал „Орландовци” и по-точно на ул. „Нешо Бончев”.

Мъжът на Рени се оказва архитект на класическа схема за данъчни измами, но от това няма никакви последствия за него. Може би защото винаги е бил обкръжен от подходящи хора с мощни връзки във властта.

Най-любопитната история обаче е свързана с фирма „Семпер Флорит”. Тя също е вкарана в „портфейла” на сиромаха Мирослав Ценов. Компанията първоначално е собственост на Аспарух Пилософ, брат на Борис. Тук трябва да изясним, че по-малкият брат Пилософ не е случаен човек. Завършил е журналистика и по времето, когато Румен Овчеров е икономически министър,

Аспарухов Пилософ е в неговия политически екип - той е шеф на пресцентъра на министерството, а по-късно и шеф на кабинета на министъра. Днес е координатор стратегически проекти на Българския икономически форум, както и изпълнителен директор на Фондация за енергийни политики и стратегии.



По времето на Тройната коалиция обаче, когато става директор връзки с обществеността и протокол на икономическото министерство, той набързо „продава” фирмата си „Семпер Флорит” на брат си Борис.

След това тя влиза в съдружие с няколко задлъжнели фирми, сред които е ЕТ „Джакомо - Борис Пилософ”. През 2008 г. тази структура отива в „Орландовци” в списъка на Мирослав Цанов. ЕТ „Джакомо - Борис Пилософ се оказва обаче „работно място” на видния сикаджия Румен Николов-Пашата.

Оказва се, че той е получавал от тази фирма заплата от 6500 лв. месечно през 2003 г. Когато данъчни се захващат с фирмата, се оказва, че договорът на Пашата бил формален и той няма трудово досие. Според експерти, такъв тип договори се правят само, за да се оправдаят разходи.