След като организаторите на „София Прайд” отмениха събитието заради наводненията в региона на Варна, най-голямото ежегодно събитие в България, посветено на човешките права и равенството на гражданите и е най-голямото събитие, повишаващо видимостта на ЛГБТ обществото у нас има нова дата.

Шествието „София Прайд” ще се проведе тази събота, на 5 юли.

Мисията на Прайда е да повиши видимостта на ЛГБТ общността, да поддържа обществения дебат за приемането й, и да покаже на хилядите нехетеросексуални българи, че не са сами.

Тази година фокусът на Прайда е върху липсата на каквито и да е отговорни политики от страна на партиите и институциите у нас по отношение на нехетеросексуалните, трансполовите и интерсексуалните хора.

„София Прайд” има персонализирани послания и искания до всяка институция, свързана с човешките права, и по-конкретно правата на ЛГБТИ общността. По време на шествието посланията ще бъдат оставени пред съответната институция, а организаторите се надяват по този начин да предизвикат положителни реакции, които да доведат до реални промени в отношението към лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансполовите и интерсексуалните в България.

След шествието в концерт в подкрепа на Прайда на сцената до Паметника на съветската армия ще излязат Рут Колева и Александра Александрова от телевизионния формат „България търси талант“.

Българската Кончита Вурст, една от най-големите драг куин звезди на клубната гей сцена в България пък ще представи на сцената собствено буфо шоу с авторски костюми.

Концертът в подкрепа на равенството и човешкото достойнство на всички хора, независимо от сексуалната им ориентация и полова идентичност ще започне веднага след шествието, което тръгва от Паметника на съветската армия в 18 часа в събота.

„Вярвам в доброто и мисля, че най-важното е да притежаваме свобода – свобода на словото, свобода на избор, свобода на действие. Няма значение нито езикът, който говорим, нито цветът на кожата, нито религията, нито сексуалната ориентация, когато всеки от нас е просто себе си. Всеки има право да бъде такъв, какъвто е, не такъв, какъвто другите очакват от него да бъде. Всеки от нас е длъжен да защитава равноправието на другия, така, както иска и неговите права да бъдат зачитани“, казва Александра.

„София Прайд” 2014 ще се проведе на 5 юли. Хората започват да се събират на Паметника на съветската армия (от страната на езерото „Ариана”) в 17 часа в събота, а шествието тръгва по столичните булеварди точно в 18 часа.