Мюзикълът за деца „Вълкът и седемте козлета” от Александър Владигеров ще има премиера в Софийската опера и балет на 5 април от 11.00 ч. на голяма сцена.

Три седмици по-късно, на 26 април, предстои премиерата на балета за деца „Зле опазеното момиче” от Петер Лудвиг Хертел.

Двете премиери бяха представени на пресконференция в Софийската опера и балет от директора Пламен Карталов и постановъчните екипи на продукциите. Маестро Карталов изрази удовлетвореността си, че театърът готви два спектакъла от изключително успешната детска програма на операта.

„Целта на тази програма е да създадем и да възпитаме една нова публика от най-ранна възраст, затова стартирахме и „Концерти за бебоци”, каза той. На детските представления идват най-различни хора и билети няма за месец напред, което показва, че много родители искат децата им да усетят класическата музика, допълни Пламен Карталов.

Постановчикът и режисьор на „Зле опазеното момиче” Риолина Топалова обясни, че балетът е комичен и разказва за отношенията родители – деца по забавен начин. „Разбира се, историята завършва с хепиенд и любовта побеждава”, добави тя. Художничката Християна Михалева-Зорбалиева представи скици на костюмите, които в момента се изработват в ателиетата на театъра. В постановката участват водещи прими и премиер солисти на националния балет – Росен Канев, Боряна Петрова, Кристина Чочанова.

Режисьор на мюзикъла „Вълкът и седемте козлета” е Юлия Кръстева, а диригент – Стефан Недялков. Юлия Кръстева сподели, че мюзикълът следва приказния сюжет на Братя Грим за борбата между доброто и злото. „Разликата е в това, че вълкът не умира, а за наказание е изпратен в зоопарка. С тази разлика в сюжетната линия искаме да дадем шанс на злото да бъде поправено”, каза Юлия Кръстева.

Маестро Стефан Недялков сподели, че мюзикълът в стил джаз е нетрадиционен жанр за операта, но за музикантите и публиката внася приятно разнообразие. „За всички нас е предизвикателство, но сме много ентусиазирани”, сподели Стефан Недялков.

Сценографията на мюзикъла „Вълкът и седемте козлета” е на Павлина Ойстерхус, а художник на костюмите е Станка Вауда.

Истинско вълнение сред присъстващите внесе току-що излезлият от репетиции „вълк“ Александър Георгиев, който бе със сценичен грим.

В края на събитието Маестро Карталов отбеляза, че работата в театъра не спира и в момента екипите готвят няколко големи проекта: операта „Борис Годунов” от Модест Мусоргски на 27, 28 и 29 юни пред храм-паметника „Св. Александър Невски” и „Пръстенът на нибелунга” от Рихард Вагнер в периода 23–29 юли са два от тях. В същото време текат репетициите за „Тристан и Изолда” от Р. Вагнер, чиято премиера ще бъде през февруари 2015 г. Само след няколко дни националният балет отива на турне в Смолян, Благоевград и Кюстендил с балетите „По средата, леко издигнат” (Уилям Форсайт) и „Концертът” (Джером Робинс) от спектакъла „Великите американски хореографи”.

Пламен Карталов отправи специална покана към меломаните да посетят Великденския концерт в операта на 11 април. Специален гост-солист ще бъде известният кларинетист Джампиеро Собрино. Втората част е запазена за едноактната опера „Селска чест” от Пиетро Маскани, чието действие се развива по Великден.