search icon
search icon

Софийската опера приветства с добре дошла новата и различна постановка на операта „Аида”

Софийската опера и балет приветства с добре дошла в репертоара си новата и различна по стил и естетика постановка на операта „Аида” от Джузепе Верди

Софийската опера и балет приветства с добре дошла в репертоара си новата и различна по стил и естетика постановка на операта „Аида” от Джузепе Верди, под режисурата на световноизвестния аржентинец Уго де Ана.

Това каза маестро Пламен Карталов по повод предстоящата премиера на операта „Аида” и официалното откриване на Сезон 2013 – 2014 г. в театъра на 15 октомври. Постановката е копродукция с театър Арена ди Верона, който тази година чества 100 годишнината си като оперен театър. На него са пели много от големите български оперни певци и затова сътрудничеството между двата театъра, което се случва за първи път, е толкова важно за нас, подчерта акад. Карталов.

Режисьорът и сценограф Уго де Ана подчерта, че е особено горд от сътрудничеството си със Софийската опера, тъй като е слушал много за театъра от големите имена като Никола Гюзелев и Гена Димитрова, с които е работил. „Операта „Аида не е само зрелище. Тя е всъщност и една интимна опера, където са особено важни отношенията между действащите лица. И тук, както и в останалите свои опери, за Верди основни понятия са свобода, диктатура, народ, родина, както и противопоставянето на църковна и политическа власт'',  каза още Уго де Ана.

„По-трудно за мен беше да работя с балета, отколкото  с артистите,” обясни от своя страна Леда Лойодиче, автор на хореографията  в „Аида”. „Причината за това е, че движенията на балета в операта не са чисто хореографски, с тях се предават емоции,” допълни Леда Лойодиче.

Маестро Ерих Вехтер, новият главен диригент на Софийската опера и балет, сподели, че характерното за операта „Аида” е музикалният език, насочен към психологическото развитие на героите, особено в дуетните изпълнения. „Музикалният език, който Верди прилага в операта „Дон Карлос”, в операта „Аида” става още по-изтънчен,” каза още Ерих Вехтер.

На пресконференцията, посветена на премиерата на операта „Аида” на 15 октомври, присъстваха  още солистите на Софийската опера и балет Радостина Николаева, Даниела Дякова, Гергана Русекова, Светозар Рангелов, Мартин Илиев.

Следващите представления на „Аида” са на 16, 17, 18, 19 октомври от 19:00 ч., на 1 и 2 ноември от 19:00 ч. и на 3 ноември от 16:00 ч.

Билети се продават на касата на Софийската опера и балет (ул. „Врабча” 1,), на касите на EasyPay, on-line чрез EPay, както и в разпространителската мрежа на Eventim.

Свързани новини

Още от hotnews

Коментари