За първи път на 30 и 31 август тази година, Софийската опера и балет ще гостува на фестивала „Филипи Тасос”, Гърция.

Съставът на националния оперен театър има специална покана от кмета на община Кавала г-н Костас Константинос Симицис да се представи на фестивала с 56-годишна история.

Под нощното небе на сцената в историческата местност Филипи солистите, балетът, оркестърът, хорът и техническите служби на първия ни оперен театър ще представят две от най-вълнуващите си постановки, които имат особено въздействие на открито – операта „Дон Карлос” от Джузепе Верди с режисьор акад. Пламен Карталов (30 август) и балетът „Зорба гъркът” от Микис Теодоракис с хореограф Лорка Масине (31 август). В постановките ще вземат участие солистите Радостина Николаева, Светозар Рангелов, Свилен Николов, Даниел Дамянов и др., както и балетните артисти Росен Канев, Никола Хаджитанев, Людмила Илиева, Кирил Иванов, Сара-Нора Кръстева.

Местността Филипи се намира на 16 км от пристанищния град Кавала (Гърция) и е само на около 300 км разстояние от столицата на България.

Любителите на оперното и балетното изкуство могат да съчетаят лятната почивка с приятното преживяване да гледат своите любими изпълнители на открита сцена.

Билети за представленията могат да се закупят на място от Античен театър „Филипи”, Туристически информационен център в Кавала (централен площад), в Тасос от Лименас - общинската сграда „Kalogeriko” (старата част на пристанище Тасос), както и от Туристически център Билиас, в Драма от книжарница Сонето, в Ксанти от книжарница Михалис Спанидис.