Галерия „Сезони” представя забележителна колекция от творби на чуждестранни и български художници – майстори на живописта, графиката и изящната рисунка.

Изложбата дава възможност за среща с някои от най-рядко показваните творби на най-ценените класически, модерни и съвременни автори.

Мисията на галерията е да развива пазара на изкуството в България, като стимулира колекционерството, преоктриването на артисти и творби, както и на интереса към историята и развитието на изобразителното изкуство в местен и световен мащаб.

Мотото „Произведения за познавачи” важи изключително за тази отличителна колекция. Сред акцентите в нея са изящен акварел от Дечко Узунов, експресионистична живопис на легендарния Генко Генков, класически планински пейзаж от Христо Йончев Крискарец и други. Галерията отговаря на интереса на колекционерите към притежаване на творби от световни имена на модерното изкуство.

За сега първенство държи търсенето на тиражирана графика от Пабло Пикасо, Салвадор Дали, Хуан Миро, Марк Шагал.



Вече се очертава и разширяване на зоната на интерес към не по- малко значими автори като Жорж Брак, Андре Дерен, Ман Рей и Жан Кокто.



Част от настоящата изложба в галерия „Сезони” са произведения на Магда Абазова (1923 – 2011), забележителен творец, повлиял на българската пластична култура със своето творчество - съизмеримо с европейските тенденции.



Интерес предизвиква уникалния пейзаж на българския живописец Христо Берберов (1875 – 1948), завършил Художествената академия в Торино през 1898г. при Гросо Джералди. Берберов участва в първите изложби на Дружеството за поддържане на изкуството в България, преподава в Художественото индустриално училище и популяризира българското изобразително изкуство.



Специално внимание заслужават творбите на по-малко познатия Деню Чоканов (1901 – 1982), рядко срещаните в художествени изложби изящни търновски улици и пейзажи на Чоканов, продължават да демонстрират естетическото си влияние до днес.



Малко е известна и биографията на Иванка Ксенофонова, представена в изложбата с „Портрет на момиче”, историците на изкуството тепърва ще изследват творческия път на художничката, но качествата на произведенията и са безспорни.

Тази изложба е специална не само заради високото качество на произведенията, но и защото изследва миналото и настоящето като ни показва отличителният художествен израз на няколко поколения.