Нова експозиция в Галерията за модерно изкуство представя портретът, един от най-старите и значими жанрове в изкуството.

Галерията притежава в колекцията си забележителни портретни произведения от живопис до фотография, както и оригиналните графични творби на майсторите от 20-ти век като Пикасо, Матис, Марк Шагал  и много други.

Кураторската селекция изобразява портрета като силна естетическа концепция, в която моделът е обект на вдъхновение за артиста.

Подбраните творби на Пикасо, Дали, Шагал, Пусенкоф и съвременните български автори Хубен Черкелов, Павлина Чакърова, Златин Орлов, Арслан Ахмедов и Кокимото са представени в няколко главни раздела, които обхващат най-важните аспекти на портретния жанр:

Пабло Пикасо: портретът като интерес към индивидуалността;
Марк Шагал: библейски портрет и фантазия;
Салвадор Дали: портрет на литературен герой;
Анди Уорхол: Поп арт портрет и последователи;
Хънт Слонъм: съвременният светски портрет;
Хубен Черкелов: монетните портрети;
Павлина Чакърова и Арслан Ахмедов: портретна фотография;
Калоян Илиев - Кокимото: различен поглед върху автопортрета;
Калия Калъчева и Златин Орлов: портрет и живописни похвати;

Пабло Пикасо: портретът като интерес към индивидуалността


                   
Портретният жанр, в което и да било изкуство, показва интерес към отделния човек. Идеите на времето и на всеобщия естетически идеал често се отразяват върху портрета, особено когато моделът иска да изглежда красив, а художникът или писателят  да го поласкае. Факт, който се забелязва ясно в исторически аспект и до светския портрет.

Пикасо отчетливо демонстрира в портретите личното си отношение към модела. Например «Лаж дьо солей» нарисуван с една лека и нежна линия, напълно контрастира на деформирания до неузнаваемост портрет на Дора Маар. Портретът заема особено място в творчеството на испанския артист. Той не само олицетворява погледа на твореца върху модела, но е свързан и с неговия индивидуален свят.

Марк Шагал: библейски портрет и фантазия

Библейските сюжети вълнуват дълбоко Марк Шагал и изпълват по характерен за автора начин целия му творчески път. През 1931г. големият колекционер на картини Амброаз Волар изпраща художника на пътешествие до Палестина. Там той проучва местностите, на които са се развивали старозаветните събития. Образите на личностите, описани в Светия текст обаче, провокират много повече въображението на Шагал, решен да разкрие по свой собствен начин техния характер и портретна индивидуалност.   
Така например, именно историята на Йов за търпението в страданието и славния триумф на неговата вяра, пораждат желанието на художника да направи негово портретно изображение.

Салвадор Дали: портрет на литературен герой The Lady Dulcinea

В традициите на странстващите рицари, старият Дон Кихот посвещава своето рицарство на истинската любов, която той нарича Дулсинея. Макар и фантазен персонаж, вдъхновен от една съвсем обикновена селянка, Кихот успява да си внуши, че тя е най-красивата от всички жени. Дори влиза в подробности за външния й  вид, макар да я е виждал само мимоходом и никога не е говорил с нея.
В творческата история на Салвадор Дали са известни най-различни интерпретации към текстове, вдъхновили не един сюрреалист. Към испанската литература и по-конкретно към «Дон Кихот», Дали изявява лична привързаност.  Дулсинея не е просто портрет на красива жена, а портрет на рицарско завладяване и вдъхновение.

Анди Уорхол: поп арт портрет и последователи


        
Поп арт портретът е стилистична трансформация на класическия портрет, която го прави достъпен до по- голяма публика. Замислен по този начин от основоположника на поп арт течението Анди Уорхол, всеки обект на ежедневната реалност може да се превърне в източник на вдъхновение. Тази концепция е имала феноменален успех през 50-те години, а в днешно време все още вдъхновява и бива популяризиран. Различни поколения автори са последователи на поп арт портрета, въведен от Анди Уорхол. Сред тях  са Питър Блейк, Рупърт Смит, Робърт Марс и Геогр Пусенкоф.

Хънт Слонъм: съвременният светски портрет


  *Hunda Markus

За американския съвременен художник Хънт Слонъм, портретът е повод и възможност да сподели своето възхищение и почит към реално съществуващи личности. Наред с портретите на популярни актриси и политици,  Слонъм разработва и серия от образи на светци и мистици, информация за които получава по време на пребиваването си в Мексико и Никарагуа.

Хубен Черкелов: монетните портрети


$ 10 from 1914

Първите монети без изображения се появяват в Мала Азия в края на 7-ми век преди Христа. Те са били изработени от сребърно-златна сплав. По-късно една от страните на монетите бива украсена с фигура или митично създание, а друга с човешко лице, представляващо богиня или дадено божество. Хубен Черкелов е един от малкото автори, които са обърнали внимание на тези изчезващи с времето изображения върху монетите и другите парични знаци. Посредством своето творчество той им вдъхва нов живот

Павлина Чакърова и Арслан Ахмедов: портретна фотография

Павлина Чакърова


 Арслан Ахмедов

Още с появата си, фотографията издига на ново място портрета като жанр. Но банализирана с годините, тя предизвиква следния въпрос: “Може ли портретната фотография да се счита за изкуство?” Двама от представителите на съвременното българско изкуство Павлина Чакърова и Арслан Ахмедов, предоставят своята версия в отговор на този въпрос. Тяхното творчество съчетава съвременни фотографски технологии и изведени творчески концепции.

Калоян Илиев - Кокимото: различен поглед върху автопортрета


                                                              
Младият варненски художник Кокимото предоставя една различна и често шокираща визия на автопортрета. В него той възпява представата за самия себе си, а тя от своя страна не е свързана с неговите реални черти. Тя е това, което авторът би желал да вижда в него публиката. Той е емблема на неговия творчески свят, поднесен с добра доза самоирония.

Калия Калъчева и Златин Орлов: портрет и живописни похвати

Златин Орлов, автопортрети

Верен на себе си, Златин Орлов умело съчетава интензивна цветна динамика и вътрешен композиционен ритъм. Пристрастен към безкрайно повтарящите се райета, които намират място във всяка негова творба и дори в портретите му.

Калия Калъчева подбира внимателно своите модели. Появата им в нейните живописни творби е израз на личното й отношение към реалната персона и нейното специфично излъчване. Ако сте се питали какво е и как изглежда портрет на истинска муза, погледнете картините на Калия.